Открити са тонове злато и пари, крадени от нацистите

Съкровище

Немски инженер е откривателят на легендарното смоленско съкровище. Според разказите в началото на Втората световна война нацистите ограбват банки и домове в Смоленск и изнасят тонове злато, сребро и пари.

Германското издание Билд пише, че инженерът е разкрил тайното местонахождение на имането, за което дори историците не са убедени, че е съществувало.

Олга Селявина от историческия музей във Вязма казва, че въпреки многобройните легенди за несметното богатство, откраднато от нацистите, не съществуват реални исторически документи, които да удостоверят, че е съществувало.

За немския инженер, пожелал анонимност, единствено преданието било достатъчно. Пред Билд той разказва, че е търсил златото с геодезически радар, тъй като е чувал, че скъпоценностите са се намирали в камиони и трезори.

По думите му находката му се намирала под руския град Вязма, който е на 175 километра от Смоленск. Инженерът казва, че е намерил близо 100 тона злато.

Злато

Легендата за съкровището от Смоленск тръгва през 1941 година. Тогава нацистите окупират руския град и изнасят от него всички ценности – злато, сребро, скъпоценни камъни и пари. Съкровището било натоварено в камиони, които трябвало да стигнат до Германия.

В района на Соловьовия мост колоната обаче била обстреляна, като някои твърдят, че и до днес там се намират златни монети.

Вестник Росийская газета допълва, че водачите на превозните средства загубили надежда, че ще се измъкнат от засадата и затова започнали да горят част от парите и ценните книжа, a скъпоценностите били скрити.

Немският инженер казва, че те са разположени в подземни мини на дълбочина между 15 и 17 метра. Откривателят разкрива и че скривалищата всъщност били две – в едното имало 5 заровени камиона, а в другото – шест.

Засега само думите на анонимния откривател са единственото доказателство за съществуването на легендарното смоленско съкровище.

В края на интервюто си той казва, че по-късно ще предостави и категорични доказателства, които да покажат, че в действителност е открил огромното имане, откраднато от нацистите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Svetlana
Svetlana
13.09.2015 18:05
Нищо чудно, на всяка война основната цел е ограбване на победените....
0
0