Трагичната съдба на великия Алън Тюринг

Алън Тюринг

Алън Тюринг е признат за един от най-великите умове, живели някога. Той е математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Британецът е смятан за бащата на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект.

Както много други брилянти умове преди него, така и Тюринг е сполетян от трагична съдба, която води до преждевременната му смърт през 1954 година, когато той е едва на 41 години.

Алън Тюринг има съществен принос за победата на Съюзниците над Германия по време на Втората световна война. През военните години той работи за Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк.

Там той и екипът му успяват да създадат революционната за времето си електромеханична машина, чрез която британското разузнаване успява да разкодира германските тайни съобщения до фронта.

След края на войната великият математик не получава заслужените си почести. Той започва работа в Националната физическа лаборатория на Великобритания. Там създава машината АCE, която е смятана за един от първите компютри със съхранявана в паметта компютърна програма.

Машина на Тюринг

Откритията му не спират до тук. В края на 40-те години той започва работа в Манчестърския университет, където участва в създаването на т. нар. Манчестърски компютри. Интензивната му работа продължава до 1952 година.

Тогава вместо признание, Алън Тюринг е подложен на принудително "лечение" от хомосексуализъм. В началото на 50-те хората с различна ориентация са попадали под ударите на закона.

Обикновено набедените в симпатия към същия пол имали два избора – да лежат в затвор или да бъда подложени на химическа кастрация, с която властите смятали, че се лекува хомосексуализмът.

Тюринг избира втория вариант. Умира през 1954 година от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай.

През 2009 година след обществена кампания министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 година кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Обективно за
Обективно за
13.08.2015 11:25
Тюринг е най обикновен чиновник, никога не е създавал нещо изключително. Англичаните си създават митове и легенди за собствената история и личности. Не отричам че човека е бил умен и вероятно е имал капацитет да създаде или открие нещо изключително, но това просто не се е случило. Това е факт и толкова, всичко останало са спекулации и грубо изкривяване на историческите факти. Тюринг е учен от местна величина и има стойност като такъв само за англичаните, гений за тяхно съжаление не е бил.
1
0