Един различен свят на дивите африкански племена

Един различен свят на дивите африкански племена
Снимка: tekey-net

Няколко африкански племена, разпределени в групи, успяват да запазят старите си традиции и ритуали, живеейки далеч от цивилизацията и почитайки единствено своите обичаи.

Племето динка, живеещо от двете страни на река Нил в областта на Южен Судан, е едно от тези племена. Те говорят на специфичен език, наброяват около 3 милиона и са разпределени в 21 групи, всяка от които има свой лидер.

Динка се занимават основно със земеделие, отглеждайки добитък и ловейки риба, за да се прехранват. Икономиката на племето се стреми единствено да задоволи естествените си нужди от храна.

Според техните традиции хората от динка не трябва да носят много дрехи. Нормално облекло за мъжете от племето означава да поставят единствено яка около врата си, а жените трябва да носят само кожа от коза около кръста си.

И мъжете, и жените обръщат голямо внимание на различните орнаменти, с които могат да украсят тялото си. По чисто козметични причини много хора от племето премахват част от своите зъби.

За да се предпазят от комарите, от динка поръсват телата си с пепел от кравешка тор. По-младите хора от племето боядисват косата си в червено, използвайки урината на кравите.

Един различен свят на дивите африкански племена
Снимка: tekey-net

Жените бръснат косата и веждите си, оставяйки не повече от един кичур на главата си.

В Северна Намибия се намира племето химба. Членовете му са около 50 000, като в отделните групи се поддържа строга йерархия от крале и кралици. От химба се прехранват основно с просо и царевица, като отглеждат и едър рогат добитък.

Племето се придържа здраво към изначалните си традиции, като самите му членове твърдят, че тяхната обредност дават началото на цялата африканска култура.

От една страна заради климатичните условия, а от друга - териториалното местоположение, което обитават, химба остават далеч от съвременните достижения на цивилизацията.

Племето не признава никаква форма на държавна власт, спазвайки единствено своята собствена йерархия и обичаи.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати