По-дълго под слънчевите лъчи - по-дълъг живот

слънчеви лъчи

Слънцето означава здраве. Неговите лъчи намаляват кръвното налягане и предпазват от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Това се твърди в мащабно изследване на учените от университета в Единбург, Шотландия.

Докато много други изследвания алармират за риска от развитие на рак на кожата от прекомерното излагане на влиянието на Слънцето, то шотландският научен екип е доказал след повече от пет години проучвания, че хората, които редовно прекарват време на открито, имат по-дълъг живот.

Изследователите са показали в своя обоснован анализ, че след продължително излагане на кожата на слънчеви лъчи от нея се отделят вещества, които се разпростират в кръвоносните съдове и намаляват кръвното налягане.

Този ползотворен ефект - понижаване на високото кръвно налягане, далеч надхвърля вероятния риск от развитие на кожен рак под въздействие на слънчевите лъчи, твърдят в доклада си специалистите.

Като доказателство за това си твърдение научният екип от Единбургския университет предоставя специално изследване, в което ясно се вижда, че смъртността от инсулт и инфаркт в резултат на високо кръвно налягане е 80 пъти по-висока в сравнение с тази от кожен рак в цяла Великобритания.

В състава на специалните ензими, които намаляват кръвното налягане, се съдържа основно азотен оксид. Веществото се разпространява в тялото след като то произведе витамин D. Това става при продължително излагане на слънчеви лъчи.

В проучванията са участвали 24-ма доброволци. Те били разделени на две групи по 12 човека. Всеки един от тях бил излаган на облъчване със светлина два пъти дневно по 20 минути. Първата група била излагана на светлина от обикновена електрическа лампа, другата на ултравиолетова светлина.

Резултатите показали, че кръвното налягане пада значително за един час след излагането на ултравиолетови лъчи. Учените обобщили, че именно ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина осигуряват здравословните ползи. Интересно в случая било, че нивата на витамин D на членовете и в двете групи останали непроменени.

Шотландските учени вече са убедени в ползите на слънчевата светлина. В момента с новия си проект, с който са се захванали, те се опитват да открият връзката между сърдечно-съдовите заболявания и кожния рак.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойка
Бойка
25.04.2015 23:03
Обожавам слънцето не ме е страх от рак на кожата дори и да го получа от нещо трябва да се умира!
1
0