Как влияе гравитацията?

Влияние на гравитацията

Гравитационните аномалии са отдавна очаквани от учените по света. Обикновено те се появяват, когато всички планети от Слънчевата система попаднат от една и съща страна на Слънцето. Този феномен се случва изключително рядко. Според научни изчисления това е възможно веднъж на 10 хиляди години.

За последно на голяма гравитационна аномалия бяхме подложени на 4 януари тази година. Тогава можехме да полетим! Това, разбира се, бе възможно само за няколко секунди и се дължеше на факта, че земното притегляне намаля осезаемо.

Информацията бе разпространена в началото на декември от американското списание "Нюс Хаунд". Изданието цитира именития астроном Патрик Мур, според когото точно на 4 януари в 9:47 часа по Гринуич или 18:47 българско време планетите Плутон и Юпитер са се подредили в една линия, гледани от Земята. Комбинираната гравитационна сила на двете най-големи планети в Слънчевата система оказа влияние на всички останали планети в слънчевата равнина. По този начин гравитацията им надмина земното притегляне и в резултат на това ние тежахме по-малко.

Най-голям гравитационен натиск на Земята обаче оказва Луната. Огромният спътник влияе върху човека и природата. Гравитационното му притегляне е по-силно от земното. То е способно да привлича милиони тонове вода, като по този начин причинява приливите и отливите. Научни изследвания доказаха, че то деформира дори земната кора и допринася за земетресенията.

Оказва ли гравитационното притегляне влияние върху човека? Много учени са убедени в това. 2/3 от човешкото тяло са вода. При пълнолуние и новолуние, водата в нашия организъм пряко се влияе от движението на Луната. Още от дълбока древност човек се опитва да извлича максимална полза от гравитационното влияние на земния спътник. В последно време допълнителна популярност добиха лунните диети. Отделно от това много лекари твърдят, че ако лечение се започне при новолуние, шансовете за успех са по-големи.

Оказва се, че последни проучвания в областта показват, че различните хора по различен начин усещат лунното влияние. Най-голямо влияние Луната има върху жените. Много представителки на нежния пол съобщават за главоболие, безсъние, общо неразположение и дори депресия. Според автори Луната оказва влияние на хормоналния баланс в женския организъм, свързан с функциите на епифизата и секрецията на хормона мелатонин – хормон на нощта и на стреса.

При мъжете това явление е значително по-рядко, защото влиянието на Луната върху тях по- рядко се усеща осезателно, но това не значи, че липсва.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Stiliyan Stefanov
Stiliyan Stefanov
03.07.2019 12:06
Този, който е писал статията , после прочел ли я е, да види какви глупости ве сътворил?
1
0