Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легендата за Момчил войвода и Момчиловата крепост

Легендата за Момчил войвода и Момчиловата крепост

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Родопите

Момчил войвода или Момчил юнак, както е известен в някои източници, е реална историческа личност. Роден е и е живял през XIV век в Родопите и е известен като закрилник на планината.

Легендарният Момчил според средновековните хроники е син на величествени родители. В младежките си години бил известен разбойник, грабещ от граничните райони между България и Византия.

Заради внушителния му външен вид и бойния дух той е бил нает на служба от сръбския владетел Стефан Душан.

Момчил управлявал териториите и крепостите в Родопите и Беломорието, включително и самата Момчилова крепост. Не след дълго той се обявил за независим владетел на тези земи.

През 1343 година той помага на Йоан VI Кантакузин, заради което получава по-късно като отплата за помощта областта Меропа. Опитвайки се да го примамят на своя страна, противници на Йоан Кантакузин обещават на Момчил титлата деспот, за да се обърне срещу своя покровител.

Крепост

Въпреки това Момчил води самостоятелна политика и създава собствена държава с център град Ксанти, която била една от многобройните наследнички на разпокъсаната след смъртта на Иван Александър страна.

Легендарното си геройство Момчил показва през 1344 година, когато земите му са нападнати от турския флот. Тогава войводата е трябвало да води битки от две страна, тъй като освен от турци е бил нападнат и от византийци.

През 1345 година предводителят на селджукските турци емир Умур бег се обединява с доскорошния покровител на Момчил Йоан VI Кантакузин и двамата заедно разбиват малобройната армия на българския владетел.

В битката при Перитор на 7 юли 1345 година Момчил войвода намира смъртта си. Заради яростната защита, която е водил срещу настъпващата османска армия, Момчил е обявен за закрилник на Родопите.

За Момчиловата крепост съществуват също не малко легенди. Смята се, че преди да падне под турско владение, хората са успели да изнесат тонове злато от нея, които са скрили в неизвестна и до момента пещера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Вуте
Вуте
14.02.2016 10:50
Момчил войводa имa много интересна история
3
0
asenk
asenk
06.05.2015 18:09
toji mom4il voivoda sega carli stana we .......basi mamata.kralmomcil vah vah ....awe pisaro proceti razceeti pa togava pishi we tip.tip ste si umre.turci i vizantici zaedno xaxaxaxa
0
2