Мона Лиза била китайка и майка на Леонардо да Винчи

Мона Лиза

Прочутата Мона Лиза от неповторимата картина на Леонардо да Винчи най-вероятно е била китайка, а в Италия е попаднала като робиня на богат италиански търговец.

Джокондата на Леонардо е била и негова майка, показват проучванията на италианския историк Анджело Паратико, който прекарал 20 години в Хонконг в изследване на връзките между Италия и Китай през последните 2000 години.

Предположението, че Мона Лиза е майка на Леонардо да Винчи, за първи път е дадено от Зигмунд Фройд през 1910 година. Могат да се забележат доста прилики между лицевите черти на художника и жената на неговата творба.

Анджело Паратико добавя още, че фонът зад лицето на Мона Лиза напомня китайски пейзаж, който ясно изпраща препратка към нейната националност.

Историкът е събрал всички доказателства към теорията си и ще ги публикува в книга със заглавие Леонардо да Винчи: Китайски учен, загубен в ренесансова Италия, като четивото ще бъде пуснато догодина на книжния пазар.

Напълно съм сигурен, че майката на Леонардо е от Ориента, но за да се убедим, че е китайка, трябва да използваме дедуктивния метод на взаимните връзки – обяснява Паратико пред Дейли телеграф.

Леонардо да Винчи

Неговите проучвания са показали, че бащата на художника е търгувал с богат италианец, който често пристигал с робинята си Катерина. Известно е, че Катерина е родила Леонардо през 1452 година и оттам информацията за нея изчезва.

Исторически факт е, че майката на Да Винчи се е казвала Катерина, но повечето писмени източници от онова време я определят като селянка.

Според най-разпространената версия жената от картината на Леонардо е Лиза Герардини, родена през 1479 година. Смята се, че когато е позирала за платното тя е била на 24 години.

Когато моделите позирали на италианския художник, те искали портретите им максимално да приличат на реалността. Например, когато Леонардо рисува Сесилия Гаралани, тя държала хермелин, който е подарък от любовника ѝ Лудовико Сфорца.

Но при Мона Лиза той не оставил подобен знак, а и в записките си също не е споменал нищо. Тя е просто една загадъчна жена, зад която се вижда пейзаж.

Леонардо не е искал да разкрива самоличността ѝ, но тайната му е вдъхновила едно от най-големите изследвания в историята на изкуството - разкриването на самоличността на Мона Лиза.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Жана
Жана
03.06.2015 02:01
Абе какви са тия глупости в този сайт? Има ли някой, който им вярва- трябва да е идиот?Не се подигравайте с великите хора на планетата ни, защото не е добро това!
1
0
цица
цица
08.12.2014 21:21
това, че има тъмни очи и тъмна коса не я прави българка!!
1
0