Папа Франциск прегърна теорията за еволюцията

Папа Франциск

Наскоро Рим и по-специално папа Франциск излезе с интересно мнение. Пред папската академия на науките понтификът изказа позиция, отнасяща се до теориите за еволюцията и Големият взрив. Според него те са истина и не противоречат с духовните убеждения. Папата каза още, че е крайно време да спре да се мисли, че Бог е магьосник, който е сътворил всичко познато ни с вълшебна пръчица.

В обобщението на изказването на папа Франциск става ясна категоричната позиция, че процеси като еволюцията и произходът на материалната Вселена не са в противоречие със съществуването на Бог. Дори напротив – именно неговото съществуване е необходимото условие за тях.

Папа Франциск обяснява, че най-честата грешка при тълкуванието на текстовете на сътворението, е представата за Бог като най-всемогъщия магьосник. Истината според него е малко по-различна, а именно, че Бог е създал човешките същества и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони. Те са заложени във всеки от нас и ни водят към постигане на своето предназначение на този свят.

Еволюция

Що се отнася до Големия взрив, той в никакъв случай не противоречи на теорията за Божественото начало. Напротив – той неминуемо изисква подобна намеса, за да се случи. От друга страна еволюцията също е съвместима с идеята за сътворението, тъй като тя изисква сътворението на същества, които да еволюират.

Италианските учени признават, че твърдението на папата е от изключително значение. Това се обуславя най-вече от факта, че през всичките тези години Католическата църква се е утвърдила като една от най-консервативните институции. Тя винаги категорично отхвърля научните постижения, най-вече в областта на космологията.

За разлика от папа Франциск, неговият предшественик папа папа Бенедикт XVI стриктно поддържаше псевдонаучни теории като креационизъм и интелигентен дизайн. Тяхна основа бе вярването, че Бог буквално е създал света за 6 дни, че е направил мъжа от кал, а жената - от реброто му.

Въпреки различната си позиция и опитите за сближаване с научните теории папа Франциск похвали предшественика си и постиженията му в областта на теологията.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати