Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Динозаврите»Палеонтолози разкриха динозавърска загадка

Палеонтолози разкриха динозавърска загадка

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k255
Динозаври

Почти 50-годишна загадка от света на динозаврите най-после беше разкрита, съобщават западни медии.

През 1965 година специалисти откриват в пустинята Гоби, Монголия, чифт огромни фосилизирани предни динозавърски крайници. Дълги цели 2.4 метра те се оказват забележителните крайници на създание, населявало територията на нашата планета, което се е предвижвало на два крака.

Тогава учените предполагат, че фосилите принадлежат на огромно хищно същество, но все пак видът на създанието е загадка за тях в продължение на 49 години. Мистерията обаче най-после е разбулена, след като екип от палеонтолози се натъква на друга такава находка.

Собственикът на впечатляващите предни крайници е причислен към вида Deinocheirus mirificus. Той е живеел преди около седемдесет милиона години в богат ареал, на чието място днес се намира пустинята Гоби.

Теглото на динозавъра често надвишавало шест тона, а дължината му достигала 11 метра. Според изследователите забележителният динозавър е бил най-едрият представител на група птицеподобни древни същества, популярни на науката като щраусоподобни динозаври.

Скелет на Динозавър

След намерената нова находка учените разбират, че са грешили за Deinocheirus mirificus. Те установили, че нареченият за кръвожаден динозавър всъщност е миролюбив великан с човка, който консумира предимно тревисти растения и дребни рибки.

Според новите теории на палеонтолозите дългите крайници, които динозавърът е имал, са му служели да изкопава храната си.

Освен дългите крайници Deinocheirus mirificus притежава и друга отличителна черта-тялото му е снабдено със забележителна гърбица. За разлика от по-дребните орнитомимозаври притежателят на ужасяващата ръка е бил тромав и се е предвижвал относително по-трудно с късите си задни крайници.

Почти цели петдесет години Deinocheirus mirificus представляваше загадка в динозавърската история, казват изследователите на вида, които малко по малко нареждат пъзела.

Профилът на този екземпляр досега е сформиран единствено въз основа на двата предни крайника с ужасяващи нокти, открити през 1965 година, както и благодарение на няколко ребра и раменни кости. Новите останки обаче, включващи скелети и череп, съдействат на специалистите да си изградят правилна представа за вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest