Динозаврите са се появили по-рано

Динозаврите са се появили по-рано

Динозаври

Динозаврите са обитавали нашата планета девет милиона години по-рано, отколкото учените мислеха досега.

Последните открития показват, че техните предци били с размерите на кучета и котки. Според учените това е важна стъпка за проследяване на еволюцията, пише вестник Дейли мейл.

Проучванията сочат, че малките създания, които живеели на Земята преди 245 милиона години най-вероятно са били роднини на динозаври като Тиранозавър Рекс и велоцираптори.

Един от тези динозавърски предци е открит за първи път в Африка. Той е бил хищник с размерите на лабрадор. Индивидът е притежавал еднометрова опашка и е живеел с други индивиди преди 243 милиони години.

Отпечатъци от друго същество са намерени и в кариера в Полша. То е обитавало нашата планета долу-горе по същото време, когато е живяло и съществото, намерено в Африка. Другото създание е било голямо, колкото обикновена котка.

Кости от динозавър

Специалистът от университета в Бирмингам Ричард Бътлър казва, че новите факти за родословието на динозаврите са ключ към разгадаването на еволюцията им. Палеонтологът е изследвал отпечатъците от кариерата в Полша. Благодарение на тях ученият разкрива, че предците на динозаврите са се появили по земите ни девет милиона години по-рано, отколкото се предполагаше до момента.

Също така се оказва, че динозаврите са се появили няколко милиона години след масово измиране, предизвикано от изригване на вулкан. Това станало причина за затопляне и промяна в климата. Динозаврите са се появили, докато планетата се е възстановявала от случилото се и са изчезнали преди 65 милиона години.

Според една от хипотезите главен виновник за тяхното изчезване е астероид, ударил планетата ни преди 65 милиона години. Той изпълнил въздуха с прах и предизвикал мащабен екологичен проблем. Друга хипотеза гласи, че динозаврите са изчезнали вследствие на мощна вулканична дейност.

През последните години все по-усилено се говори, че динозаврите може да са загинали след като е започнала вулканичка вълна, която била последвана от астероиден сблъсък. За учените обаче въпросът все още е голяма загадка.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
28.02.2015 20:23
По пътя на логиката ни става ясно че първите динозаври са били малки, и без помоща на учените бих се сетил че не са изчезнали преди 65 милиона години от някакъв астероид, липсват ви познания за механизмите на природата.
0
0
****
****
09.09.2014 13:16
Това е толкова привлекателно! Тишината и красотата в ловните полета на огромните хищници-творци на най-красивите свои дъщери - същински кървав секс и хорър!!!
0
1