sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Погребвали живи хора с императорите в Китай

Погребвали живи хора с императорите в Китай

Погребвали живи хора с императорите в Китай

В дълбока древност в Китай са се извършвали масови убийства, принасяни като жертва на починал император или принц.

Считало се е, че знатните лица трябва да се пренесат с цялото си богатство на оня свят, да живеят луксозно и там, заобиколени от услугите на всичките си съветници и служители. Затова при погребенията на владетелите наред с цели стада бикове, овце, кучета, прасета и тигри, са били жертва и роби, които са били заравяни в земята живи или са били изгаряни.

Погребвали живи хора с императорите в Китай

Когато умира владетел Му-гун от династията Цин през VII век пр. н. е., заедно с него са били погребани живи 177 души, включително трима представителя на благородното семейства. Изпратили го заедно с различни изделия от нефрит и бронз, включително оръжия, скъпоценни накити, за да не е лишен от нищо в живота си на небето.

Неслучайно императорските гробници в Китай си били строени огромни. За да могат да побират цялото имане и обкръжение на владетеля.

Ако той е бил женен, със сигурност ще му е необходимо и присъствието на съпругите му на онзи свят. Така тръгнал и обичаят заедно с починалите владетели да бъдат принудително умъртвявани и съпругите им. Например с император Ши Хуанг, който е живял през III в. пр. н. е., са погребани всичките му съпруги, от които не е имал деца.

Около средата на I хилядолетие преди Новата ера човешкото жертвоприношение почти престанало и с високопоставените покойници в гробниците били поставяни вместо хора фигури и статуи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати