Най-древното изображение на Христос изникна в Египет

Христос

Археолози твърдят, че са намерили най-старото изображение на Христос по време на разкопки в древен египетски град. По време на своята работа учени от Университета в Барселона са намерили помещение в египетския древен град Оксиринх, което според тях датира от VI или VIII век.

Върху стената на помещението има изображение на млад мъж, който дава благословия – мъжът е изобразен с къдрава коса. В експедицията участват още и учени от Каталунското общество по египтология и Университета Монпелие.

На този етап учените не могат да кажат със сигурност за какво е било предназначено помещението. Всичко, което е намерено в него, е в перфектно състояние, съобщава ръководителят на екипа.

В гробницата са открити още каменоделски инструменти, моливи, мастилница, писалка, а по време на тези разкопки археолозите са открили и римски мумии.

Каталунските археолози смятат, че това е гробница на свещеници и писател. Жозе Педро, който е ръководител на експедицията, е убеден, че екипът му е попаднал на изключителна находка.

Разкопки

Изображението, което са намерили археолозите, е придружено с рисунки на растения, за които се смята, че датират от коптския период.

Педро споделя пред вестник Ла Вангуардия, че според него и екипът, с който работи, това изображение на Христос, е най-старото, намерено до сега. Около самата фигура има изписани текстове – в момента археолозите ги превеждат.

След като приключат, специалистите се надяват тези текстове да дадат повече яснота за изображението. Помещението, където е намерено изображението, е с размери 8 х 8 метра, а дълбочината му е четири метра.

Древният египетски град Оксиринх е известен с множество открити папируси. За първи път обаче археолозите намират инструменти за писане.

Според находките, които са открили на този етап, археолозите предполагат, че това е гробница на писател – най-вероятно около 17-годишен, който е живял по време на коптския период.

До подземното помещение има и друга структура – тя била свързана с гробницата, за нея учените предполагат, че е храм, който е посветен на Бог Серапис.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати