Още една загадка на Великденския остров е разкрита

Още една загадка на Великденския остров е разкрита

Още една тайна на Великденския остров разкриха учени от университета в Манчестър и университетския колеж в Лондон.

Колективният им труд даде отговор за произхода на огромните каменни шапки с червен цвят, които са поставени на главите на някои от гигантските статуи на хора, разпръснати върху повърхността на острова.

Още една загадка на Великденския остров е разкрита

Според специалистите шапките са направени от камъни, образувани от древен вулкан, разположен наблизо.

Всяка от тях е с тегло от няколко тона. Предполага се, че цилиндричните шапки са били изработени на място в кратера, а после са търкаляни до долината по дълъг път, посипан също с червена вулканична пепел.

Защо обаче шапките са поставени на главите на статуите и какво е било тяхното предназначение, учените все още не могат да кажат.

Великденският остров наричан още Рапа Нуи е островно владение на Чили в Тихия океан.

Островът се намира на 3 600 км западно от Чили и е едно от най-изолираните места в света. Създаден е от три вулкана - Поике, Рано Као и Теревака.

Островът е открит на Великден през 1722 г. и това е причината да бъде наречен Великденски.

На него се намират т. нар. моаи - уникални причудливи каменни статуи, изобразяващи човешки фигури с различни височини - от 1 до 9-11 метра. Броят им е около 900.

Загадка за учените остава как са изработени, как са изправяни и защо на някои от тях има цилиндрични шапки.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
10.03.2018 08:57
Това за шапките не е никаква "разкрита загадка" а се знае отдавна. Кариерата от където се сече червения камък се нарича Пуна Пао и е близо до Ханга Роа , главното селище на острова. Шапката се казва "пукао" и изобразява прическите на моаи-те , прически типични за полинезийските народи. Рапануйците са доказано /генетически/ полинезийци , а не както е предполагал Тур Хейердал - дошли от Перу. Днес на острова по голямата част от моаите са съборени и все още не са възстановени прави. От тези които са прави само няколко пазят "шапките" си. Аз лично се сещам за два - един от групата моаи на Тонгарики , най-известното място , и един на плажа Анакена.
0
0
мария
мария
05.06.2013 13:01
Тези статуи надолу, вкопани в земята имат цели тела.
6
0