Астронавтите в Космоса имат кръгло сърце

Астронавтите в Космоса имат кръгло сърце

Космонавт

За мнозина животът в Космоса е блян. Малцина го достигат, но още по-малък е процентът на хора, които се замислят какво коства това начинание всъщност. Да видиш Земята от високо би било уникално. Но дали си заслужава?

В сянка оставят факти, като това, че в по-голямата част на своите пътувания космонавтите са принудени да живеят по съвсем специален, често неудобен и странен начин от познатия ни. А по-лошото е, че това влияе негативно на тяхното здраве.

Направено е ново откритие, градивна стъпка в изучаването на въздействието на микрогравитацията върху сърдечната физиология при престой от 18 и повече месеца в космоса. Подобни проучвания се налагат след появилите се перспективи за космически мисии до Марс.

Резултатите от проучването, съобщени на годишната конференция на Американския колеж по кардиология във Вашингтон, показват, че сърцето на астронавтите в космоса придобива кръгла форма. Това от своя страна може да доведе до сериозни сърдечни проблеми.

В космическото пространство сърцето полага занижени усилия. Това от своя страна води до бърза загуба на мускулна маса. Завръщайки се на Земята, подобни физиологични промени биха се отразили зле на астронавтите.

Космос

Промяната във формата на сърцето изчезва скоро след завръщането на Земята. С приземяването си обаче астронавтите получават и други проблеми, като често замайване, припадъци и внезапно спадане на кръвното налягане.

В космоса се наблюдават редица други опасности за здравето. Астронавтите получават аритмия и са изложени на радиация. Тя може да ускори атеросклерозата.

Решението на проблема с кръглото сърце е открито – комплекс от упражнения, които да предотвратят появата на подобно явление. Той е разработен специално за астронавти, но може да влезе в употреба и на хора на Земята.

Най-облагодетелствани ще са тези с големи физически проблеми заради обездвижване, сърдечна слабост и сърдечни проблеми.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати