Днес почитаме Свети 40 мъченици

Свети 40 мъченици

На 9 март Българската православна църква почита паметта на Свети 40 мъченици, загинали, защитавайки християнската вяра.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Горан, Младен или Младенка.

В българската история днешният ден е свързан с победата на цар Иван Асен II над византийския император Теодор Комнин през 1230 година. След победата българският владетел е построил във Велико Търново църквата Свети 40 мъченици.

Било наредено още днешният ден да се чества в памет на 40-те войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през V век.

Историята разказва, че на християнските войници, които служели в Римската империя, им било наредено да принесат жертви на езическите богове.

Войниците не се съгласили и били изправени пред военен съд, който три пъти подред им предлагал да изпълнят императорската заповед, за да не бъдат наказани.

Като не ги склонили, на третата нощ ги хвърлили голи в леденостуденото езеро, а на брега запалили гореща баня, надявайки се да ги пречупят. Само един от войниците не издържал, затичал се към банята, но паднал на прага и мъртъв.

Тогава един от стражите хвърлил дрехите си и влязъл в езерото с думите: Господи, и аз съм християнин и вярвам в тебе!

На другия ден – 9 март, ги осъдили на смърт: едни изгорили на клада, други обезглавили и хвърлили останките им в реката.

Днешният пролетен празник е влязъл в народната традиция с имената Свети Четиридесет мъченици (Младенци). Той се чества за здраве на децата, най-вече на момчетата, но е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

На Младенци се замесват обредни хлябове във формата на кукла, намазани с мед, които трябва да са точно 40 на брой. В същия брой трябва да се приготвят и пълнени чушки с боб, и постни сарми, които да се поставят на трапезата.

Хората около масата трябва да хапнат 40 залъка и да отпият 40 глътки, за да приветстват пролетта.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати