Загадките на траките

Старосел

Тракия е смятана са страна на мъдростта.

Вярвало се, че в северните земи се разпореждал синът на Великата богиня майка в слънчевия си образ – Аполон, който е олицетворение на светлото прозрение.

Наименованието траки е употребено за първи път от Омир. С него той нарича воините, пристигнали от долното течение на река Марица, на помощ във войната срещу Троя.

Траки

Траките са нелитературен народ. Знанието при тях се предавало чрез специални обреди в затворени тайни общества. Това е консервативен тип култура и много често натрупаните знания и умения се съхранявали по-продължително, отколкото в литературните общности.

Траките

Знанието се предавало само на достойните и посветените. Посветените в най-висока степен получавали енергийно безсмъртие.

Правилата, по които живее нелитературното общество, са по-силни от писменото законодателство, а спазването им е било по-строго.

Тракисйки гробници

Целият живот на траките бил ритуализиран. Едни от най-сложните обреди, които изпълнявали, били свързани с безсмъртието.

Една от ключовите фигури в тракийската митология е тази на Орфей. Той бил смятан за ученик и син на Аполон.

Името Орфей се среща за първи път в един фрагмент на елинския поет Ибик през VI в. пр. Хр. и е придружено от определението – „блестящо известният“.

Записът отразява една многовековна традиция да се слави обобщения образ на певеца, който е проницател, лечител, учител, цар и жрец.

Друг митичен тракийски образ е този на Залмоксис.

Според Херодот Залмоксис е тракийски цар и бог на тракийското племе гети, които вярвали в безсмъртието на душата и задгробния живот.

Гетите смятали, че след като умрат, отиват при Залмоксис. При тях имало традиция да пращат пратеник на всеки 5 г., който да известява на бога техните нужди и желания.

Херодот казва, че Залмоксис бил роб и ученик на Питагор. След като се освободил и забогатял, Залмоксис се върнал в Тракия и въвел доктрината на Питагор сред съвременниците си.

Тракиецът пътувал и в Египет. След като се завърнал в родината си, въвел сред траките идеите на египтяните за задгробния живот.

Орфей и Залмоксис са обобщени и безсмъртни образи на царете жреци, за които се вярва че са обожествени.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
01.10.2013 21:22
Тракийската,прабългарската и славянската култура са обгърнати в мъгла,много трудно човек може да открие някакви данни за Бог Тангра, за древните вярвания и ритуали, за мистичните богове и легенди по земите ни.Вместо това ни засипват с гръцките легенди дори и със скандинавските митове.Нашите комшии нямат полза древно- тракийската култура (прабългарската) да излезе от забвението си и да бъде популяризирана.
13
0