sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археолози изчислиха рождения ден на Хеопсовата пирамида

Археолози изчислиха рождения ден на Хеопсовата пирамида

Археолози изчислиха рождения ден на Хеопсовата пирамида

Хеопсовата пирамида в Египет вече си има свой рожден ден. Група археолози установиха точната дата, на която е започнало строителството на Великата пирамида, както още е известна тя.

Въпросната дата е 23 август 2470 г. преди Новата ера., обяви днес губернаторът на провинцията Гиза Сеид Абдел Азиз.

Датата е определена от група изследователи, които са работили при условията на строга секретност.

Досега се ширеше следното твърдение: според египтолози като Марк Ленър и д-р Захи Хауас пирамидата е строена за около 20 години и годината на нейното завършване е около 2580 г. пр.н.е.

Първоначално пирамидата е имала височина 146, 5 м и страна на основата 231 м, но днес тя е висока 138, 75 м, а основата й има дължина 230, 4 м.

Служила е за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу, управлявал Древен Египет през 2606-2583 г. пр.н.е. Смята се, че пирамидата е построена по проект на архитекта Хемон (Хемиону).

Четири хилядолетия тя е най-високата постройка в света преди да бъде построена 160-метровата катедрала в Линкълн.

Археолози изчислиха рождения ден на Хеопсовата пирамида

Занапред 23 август ще бъде обявен за национален ден на провинцията. Има и предложение Хеопсовата пирамида, която е едно от седемте чудеса на света, да бъде включена в герба на Гиза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Обективно за
Обективно за
13.08.2015 11:49
Интересно по какъв метод са изчислили възрастта и толкова точно. До колкото е известно няма открити нови данни за зъзрастта и. А то и стари такива няма. Събрали се тайно и уточнили по точно старите не точни данни и едните и другите без доказателства. Но пък новата дата идеално пасва на празника на града. Едно време историята беше не точна наука и това е нормално, сега е само не точна без наука, с наченки на фентази и здраво закрепена за Гео политически фундамент.
1
0
Вяра
Вяра
20.10.2014 21:53
Как ще го изчислят това, което не е построено от нас бе! Някой изобщо вярва ли йм на тия, няма нито една доказана теория за строежа на пирамидите от хора, дори и най-големите скептици започнаха да си отварят очите и да йм става ясно, че става въпрос, за скрито покрито.
1
0
Иво
Иво
23.05.2012 16:15
Хеопс няма нищо общо с "Голямата пирамида".Изследователят Р.Питри за да стане известен с нещо , остава една нощ в пирамидата и издълбава знака "ХУФУ" /символа на Хеопс / на един от каменните блокове и от тогава пирамидата е наречена "Хеопсова" !
1
1
sonya
sonya
02.07.2011 08:43
Много им се иска на египтяните те да са строители на пирамидите, но не са
построени са преди 10500 години от неизвесна цивилизация и никога не са били гробници, а електроцентрали, работещи неизвесно как за нас. Ние още не сме стигнали техническото ниво на строителите на пирамидите.
8
0