Откриха светилище на древногръцки богове в Средна гора

Разкопки

При разкопки в района на връх Кози грамади в Средна гора е открит голям тракийски храм и светилище на древногръцките богове Зевс и Хера. Античните паметници обхващат площ от 50 кв. м.

Откритието е направено от екип на Националния исторически музей, под ръководството на доц. д-р Иван Христов.

Откритите артефакти са причислени към римската епоха.

Сред находките са монети от времето на император Елабагал и мраморни плочки с изображението на Зевс.

Участниците от експедицията, открили и монети от времето на Филип II и Александър Велики, и над 1000 керамични съда, пренасяни като дарове на боговете.

Древни монети

Археолозите предполагат, че светилището е изградено през ранножелязната епоха (VIII -VII в. пр. Хр.) и е функционирало до V в. сл. Хр.

Преди няколко години български археолози откриха и друго езическо светилище - култовата стая на богинята Кибела.

Мраморната стая на финикийскта богиня бе открита край Велико Търново.

Този храм доказа, че Кибела е била почитана и от траките. Наричана е още "Великата майка" и "Майката земя", защото е смятана за майка на всички богове и всичко живо на Земята.

Велико Търново

Олицетворявана е чрез силата на природата - гори, планини и животни. В древногръцката митология еквивалент на Кибела е богинята Рея. Култът към Кибела е въведен за първи път в Рим през 204 г. пр. Хр.

Откритата стая напомня обществена сграда и е изградена в края на II или началото на III в. Стените и подът са облицовани с разноцветни мраморни плочки.

Ръководителят на разкопките - д-р Павлина Владкова, твърди, че в тази сграда са се провеждали различни ритуали, посветени на Кибела.

През 2011 г. екип от Националния археологически институт под ръководството на Диана Гергова откри тракийско светилище на бог Дионис.

Зевс

Светилището е открито в района на връх Острец край Велинград. Според Гергова това светилище е едно от най-големите открития в Западните Родопи.

Сред интересните находки на експедицията са железен жезъл, завършващ с три змии и мраморна плочка от римската епоха. Тези артефакти са сигурно доказателство за това, че светилището е посветено на бог Дионис.

Археолозите смятат, че храмът е построен от бесите - древно тракийско племе.

Връх Острец се приема като легендарно място, защото в миналото е служел за връзка между европейските и азиатските цивилизации.

След направеното откритие интерес към областта около Велинград проявили и археолози от САЩ, Полша и Норвегия.

Според Гергова целия район около Велинград е осеян от светилища и затова изследователските разкопки в местността продължават и до днес.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Поля
Поля
26.01.2014 17:52
Супер! Невероятно
0
1