Ерос - Богът на Любовта

Ерос - Богът на Любовта

Някога пробождал ли Ви е Купидон със стрелата си и влюбвали ли сте се дълбоко в някого? Е, Купидон играе важна роля в римската митология. Що се отнася до гръцката обаче, Ерос винаги е бил Богът на Любовта във всичките й форми. Той е боготворен поради много причини и е непрестанна част от гръцката митология. Ерос е известен и като освободителят (Елефтериос).

В гръцката митология има много версии, говорещи за Бога на Любовта и Похотта-Ерос. Според митологията той е син на Афродита и Ерес. Афродита е гръцката богиня на любовта, красотата и сексуалната репродуктивност. Ерес, познат и като олимпийският Бог на войната, е син на Зевз и Хера. Други митове разказват, че Богът е дошъл от небето или от нищото, а има и такива, които твърдят, че Ерос е син на Хермес или Хефестос, или на Порос и Пениа.

В картинните изображения Ерос често е показван като херувимче, но го има и под всякакви други форми. Изобразяван е и като голо дете с криле, държащо лък и стрела. Смята се, че Ерос е имал две стрели - златна с пера на гълъб и друга с пера на сова. Тази с гълъбовите пера е служела за влюбване и често е била изстрелвана от Ерос към сърцата на боговете и даже към тези на смъртните.

Като възрастен Ерос е изобразяван като висок атлетичен мъж, олицетворяващ красотата във всичките й форми. Този бог е свързван и с плодородието, и със сексуалното желание. Римското име за Ерос е Купидон.

Гръцката митология за Ерос и Психея

Историята разказва за любовта и за изграждането на доверие между Ерос и Психея. Богинята Венера, която не уважавала смъртната жена- Психея, защото била много красива, инструктирала сина си- Ерос да използва една от своите златни стрели и Психея да се влюби в някой лош човек на земята. Ерос се съгласил, но опитвайки се да погледне по-добре Психея улучил себе си и мигновено се влюбил в нея.

За Психея обаче никой мъж не бил подходящ за омъжване и затова била отнесена от вятъра по желание на един оракул в планината. Там Ерос я посещавал всяка вечер и те се влюбили един в друг, макар на Психея да не било разрешено да го вижда. В планината на девойката се предоставили всички удобства, в резултат на което нейните сестри започнали да завиждат. Втълпили й, че мъжът, който я посещава, е чудовище и Психея решила да го убие. Когата обаче на светлината на свещта видяла красивото му лице тя по погрешка изпуснала малко горещо масло на рамото му. Тогава Ерос се събудил и я напуснал, осъзнавайки, че тя му няма доверие. След това Психея обикаляла да търси по земята своя възлюбен и като наказание била принудена от Венера да измине редица препятствия. Накрая Ерос и Психея се събират и имат дъщеря на име Волуптас.

В древната митология Ерос символизира психологическите и духовните усещания. Думата „еротика” произлиза от неговото име. Той остава основната сила, свързваща двама влюбени и продължава да е най-красивият и боготворен бог, и се пресъздава във всякакви форми на изкуството.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Поля
Поля
28.09.2013 13:33
Арес. АРЕС не Ерес.
0
0
Касиопея
Касиопея
08.10.2014 20:34
Арес е бога на войната.
1
0
jaja
jaja
06.01.2012 13:33
Ерос имал два вида стрели: едните били златни със гълъбови пера, които причинявали незабавна любов, а другите били оловни с пера на сова, които причинявали безразличие.
0
0
jamau
jamau
02.06.2011 01:37
Ми тая стрела с перата на сова за какво е служела или тоя дето е писал текста не го е знаел или прото го е пропуснал. Пък, ако го е пропуснал, просто да го добави, щото май това е най - интересното от целия текст и най вече от целия куплет за да можем да разберем за какво е служила тази стрела. Независимо за раздялали, за омагьосани, за развод ли, ако въобще се е срещала по техните времена. Тая дума още или за какво не ми е ясно, но пък ми е любопитно да знам, щото както казах това е едно от най - интересните неща в този текст и ви моля ако някои прочете този текст за купидон и най - вече моя коментар и най най най вече, ако го знай отговора не само на моя въпрос, ми и на тази любопитна за всеки фраза от текста. Нека да го каже или напише или каквото ще там, но само да си изяви мнението или коментара и ще му бъда много благодарен. И даже, ако го познавам ще го почерпя, е няма, а шегувам се, но както ще да е пишете коментар.
0
0