Древна гробница проговори за жертвоприношенията в Перу

Скелети

Десетилетия наред темата за човешките жертвоприношения на инките в Перу е експлоатирана както от учените-археолози, така и от голям брой холивудски сценаристи и продуценти. Но едно откритие, направено преди малко повече от месец може да преобърне представата на хората за жестокостта на тези южноамерикански племена.

Няколкомесечни разкопки северно от столицата Лима са разкрили напълно запазена гробница, чиято възраст учените датирали на 1200 години. Това означава, че не става дума за артефакти от времето на инките, а за културни образци от тайнствената уарийска култура, която предхожда тази на инките.

Мумии

Древната уарийска култура е процъфтявала в Южните и централни региони на Андите и крайбрежната зона на днешно Перу. Столица на империята на Уарийската цивилизация е град Аякучо в Андите. За кратко време тяхната цивилизация достига възход между VII и X век след Христа.

Експанзията на уарийската култура протича в изключително кратки от историческа гледна точка срокове. Запазените образци от това време говорят за изключителни постижения в областта на архитектурата, селското стопанство, военното дело и каменоделството. Известно е, че уарийските племена първи са въвели терасирането на почвата, което инките по-късно са използвали в изграждането на техните удивителни градове.

Терасиране на почва

Повече от десет месеца, при строга секретност, за да се спасят от набезите на иманяри, работят археолозите върху новооткритата гробница. Непокътнатата погребална камера е запазила за поколенията изключителни образци на уарийското изкуство. Открити са образци на рисувана керамика, както и множество златни и сребърни накити.

Това, което в най-голяма степен представлява интерес за археолозите и историците, е находката на мумифицирани човешки останки. Цели 63 мумифицирани тела са открити в погребалната камера на безименния уарийски владетел.

Според археолога Вислав Виековски, ръководител на разкопките: „При разкопките в камерата на владетеля бяха открити 63 човешки тела. Първоначалния оглед показва, че повечето са от женски пол, увити са в савани и са положени в традиционната седяща поза, която е много характерна за уарите. Предполагаме, че става дума за ритуални жертвоприношения“.

Ексхумация на мумии

Както обяснява учения, инките все пак не са нито първите нито единствените, които са принасяли хора в жертва. Откритите перуански мумии потвърждават тезата на учените, че човешките жертвоприношения са били широко разпространени в древността на територията на Южна Америка.

„Шест от откритите скелети въобще не са увити в саван – те са поставени по много особен начин върху другите тела, което ни навежда на мисълта, че става дума за особен ритуал на човешко жертвоприношение“, уточнява Виековски.

Учените предполагат, че става дума не за обикновено жертвоприношение за умилостивяване на боговете, а за ритуално погребение на важен уарийски врадетел. В полза на тази хипотеза говори и факта, че редом с откритите женски скелети са открити и множество украшения и предмети от бита.

Доскоро малко се знаеше за мястото на жените в древните култури на индианските племена. Може би проучването на тази гробница ще е в състояние да хвърли известна светлина по въпроса.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати