sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Никола Тесла - велик изобретател или безумник?

Никола Тесла - велик изобретател или безумник?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669356
Никола Тесла - велик изобретател или безумник?

За едни безумник, за други човекът, който 'разпространи светлината върху лицето на земята' - това е Никола Тесла - един от от най-значимите учени и изобретатели на модерната епоха. Макар и малко известен в България, Никола Тесла е известен с приносите си в областта на електричеството и магнетизма. Неговите патенти и до ден днешен са основата на съвременните електрически системи.

Никола Тесла е роден точно в полунощ по време на гръмотевична буря на 9-ти срещу 10 юли 1856 г. в Смилян, днешна Хърватия. В семейството на православен свещеник се ражда един от най-големите визионери и изобретатели в историята на човечеството. Майката на Никола Тесла е сръбкиня и това е една от причините ликът му да е разпространен на сръбските банкноти.

Малкият Никола завършва гимназия в град Карлщад и след това е приет в Техническия университет в Грац. През 1880 г. отива в Будапеща, където е назначен за главен инженер в Националната телефонна компания. Две години по-късно заминава за Париж и още същата година изобретява индукционния мотор. Малко по-късно отива в САЩ единствено с дрехите на гърба си и писмо от предишния си работодател до Томас Едисън, което гласи: 'Двама са великите мъже на света, които познавам. Вие сте единият от тях, а това младо момче е другият.'

Самият Никола Тесла е твърдял, че спи по 2-3 часа на денонощие. Той открива Рентгеновото лъчение 4 години по-рано от Вилхелм Рентген, на който се приписва по-късно това откритие. Тесла предизвиква вниманието на обществото с доусъвършенстване на динамото и с откриването на променливия ток.

Никола Тесла - велик изобретател или безумник?

През 1988 година Тесла открива електромагнитната индукция. Никола Тесла открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц и независимо от него, но въпреки това, за име на мерната единица е дадено името на Херц. Тесла печели конкурс за изграждането на електроцентрала на ниагарския Водопад.

През далечната 1893 година Никола Тесла изобретява радиото и получава патент за него, който по късно му е отнет от Патентното ведомство и е връчен на Гулиелмо Маркони. Твърди се, че причината е, че Томас Едисън инвестирал огромни средства в Маркони. Едва 50 години по-късно Върховният Съд в Сащ поправя грешката си и връща патента на първооткривателя - Никола Тесла, който малко преди това е умира в беднотия и мизерия.

През 1900 г. Никола Тесла започва изграждането на Световната станция за безжично предване на енергия в Ню Йорк. В проекта трябвало да участват 2000 души. Специално за това на остров Лонг Айлънд било построено научно градче. Издигната кула с височина от 57 м., била поставена на 36 метра в земята. На върха на кулата бил монтиран 55 тонен купол с диаметър 20 метра. Тестов старт на съоражението се състоял през 1905 г. При включването на устройството започнали да изскачат мълнии с дължина 40 метра, които се чували на разстояние от 15 мили. Хората ужасени наблюдавали как прехвърчат искри по земята, а конете получили електрошок заради железните си подкови. Опитът бил потресаващ и изобретението останало в историята със своята грандиозност, и с риска, който носело, но главната цел била постигната. На разстояние 40 км. от кулата едновременно светнали 200 електрически лампи - електрическият заряд бил предаден чрез йоносферата и земята, не чрез проводници.

Никола Тесла умира на 7 януари 1943 година в Ню Йорк. Обвиняван понякога и за луд, неговите изобретения и идеи са дълги години магнит за учените на водещите университети по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
56
44
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
сашо
сашо
17.11.2013 13:34
Колега, само ще ти кажа, че Иван има право. Ако си чувал за Тунгуския метеорит, има доста сериозни сведения, че именно действия на Тесла са причинили това там, а не някакъв метеорит. Става въпрос за извличане на енергия от етера или вакуума. Твърди се, че етерът е субстанця, която ние не усещаме, тъй като тя е с много по - голяма плътност от всичко, което ни заобикаля, следователно всичко, което ние виждаме, е с пренебрежимо малка плътност спрямо етера, следователно преминава през него без особено съпротивление (пример - като радиовълни през желязо). Смята се, че етерът е съставен от частици, подобни на атомите, но без електронната обвивка, тоест ядрата са много плътно съставени едно до друго, като по този начин няма разстоянието, което е от ядрото до електронните обвивки, тоест плътността клони към безкрайност. Говори се и има доказателства, че Тесла е намерил начин да извлича енергия от този практически неограничен източник. При свой опит, той практически успява да създаде огромен импулсен ток, подобен на мълния, който пада на конкретно място над Сибир - областта Тунгуска. Този огромен ток предизвиква огромен взрив, който причинява покосяване на всички дървета в радиус от 20 километра радиално, по точно определен ъгъл едно спрямо друго, все едно нарочно е направено така. Следи от метеорит не са намерени, нито космическа радиоактивност. На мястото започват да се случват електромагнитни аномалии. Представи си, ако един опит може да причини това, като се има предвид, че за опит се използват неголеми мощности, какво може да се случи в реални условия. Имай предвид, че въздухът е с идеална електромагнитна проницаемост, а земята може да се наелектризира при определени условия (или намагнетизира). Прочетете малко и ще видите.
2
0
олемале
олемале
07.02.2011 16:23
Иване, Иване, съвсем си се издухал. Много филми гледате бе хора, това да не ви е досиетата хикс. След като Щатите имат защита от тия измислени оръжия, защо най-много урагани удрят там, това е природа бе, чиста физика вие нормални ли сте. Ако ви чуе горкия Тесла как му интерпретирате труда, ще са гръмне и ше умре пак.
1
1
иван
иван
02.02.2011 19:21
Никола Тесла в началото на 20 в.открива(или му е дадено)скаларната енергия. Защо това велико откритие е покрито за хората, може всеки, който се интересува да намери и прочете. Но на основа на него тайно от хората са разработени скаларни оръжия, които имат мощ да взривят Земята. Защита от тях имат само Русия и САЩ. 10 държави в света разполагат с този армагедон. Тези урагани, цунами, земетресения тук и там как мислите стават ? Случайно ? С тях могат да бъдат контролирани и хората. Да им бъде внушавано или да бъдат управлявани. какво могат тези оръжия, ви е бедна фантазията. А могат да са за мирни цели, да решат енергийните проблеми на Петата раса. Енергията се черпи от нищото, т.е. от вакуума.
2
0