Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Анубис - Богът на смъртта в древен Египет

Анубис - Богът на смъртта в древен Египет

AdminAdmin
Администратор
659325
Анубис - Богът на смъртта в древен Египет

Текстовете в пирамидите на Старото Царство свързват Анубис с погребването на фараоните. Той е споделял Царството на Мъртъвците с Озирис, друг Бог в египетския пантеон. Той е „този над планините” и „този, който надзирава балсамирането”, епитети, установяващи важността му като пазител на смъртта и господар на мумификацията. Както и другите божества в древен Египет, в течение на времето Анубис е бил свързван с изпълняването на различни роли. В публичните процесии е търсен да ръководи хората.

Анубис: древноегипетският Бог на Смъртта

Анубис е провъзгласен за бога, който защитава мъртвите и ги насочва към страната на живота след смъртта. Изобразяван е като полу-чакал, полу-човек, а понякога и с млатило в ръцете си. Обрисуването му като чакал се свързва с животните, обитаващи гробищата в древен Египет. Чакалите често разравяли човешките останки, което е дало и този образ на Анубис.

Почти навсякъде е свързван с черния цвят, изобразяващ черната почва на плодовитата долина на Нил. Този образ е символизирал прераждането и живота след смъртта. Често е бил показван да присъства при мумифицирането или да стои на върха на някоя гробница. По времето на фараоните, той е носил специален костюм. Вярвало се е, че той е и богът на подземния свят, и в тази си форма е бил обрисуван като жена- Анпут- с дъщеря си, Кибечет. Като бог на подземния свят той е бил смятан за син на Озирис и Нефтис.

За това, че Анубис е свързван с Озирис, е довело обединяването на системите за осемте и деветте. Именно Озирис е поставил Анубис за защитник на мъртвите. Той се споменава като „този, който контролира погребалните ритуали”. Според митологията Анубис е отгледан от Изис, тъй като Сет, братът на Нефтис, е искал да убие незаконнородения син. Така, като син на Изис, Анубис е отраснал като последовател на Озирис. Сестра му- змията или щрауса, носител на водата-Кебечет или Кебехут, е считана за богинята на пречистването. В тази си роля тя е чакала заедно с Анубис по време на мумифицирането, за да подсили тялото срещу бързото изгниване.

Анубис се смята за:

• Собственик на везните на правосъдието

• Господар на Амит, който се е молел за порочните души

• Господар на култовия център Синополис

• Небесен Бог

• Пътеводител и защитник на душите

• Бог на гробовете

• Надзирател на мистериите

Анубис и Ра:

Анубис - Богът на смъртта в древен Египет

Ра, Богът на Слънцето, обикновено е показван като сокол или като човек, носещ фараонска корона или ваджетов слънчев диск. Ра е почитан като Кепри, момчето на изгрева; като Характи-човекът със соколова глава по обедно време; или като Атум-възрастният на залеза. Древноегиптяните вярвали, че Ра е позволявал на Озирис да управлява на негово място. Един ден обаче сестрата на Озирис успяла да накара Атум Ра да сподели силата си, като разкрил истинското си име. Така той загубил мощта си и Изис се погрижила Анубис и Озирис да придобият важност. Оттогава окото на Анубис се символизира с тази нова мощ и сила. Днес все още се виждат молещи се на Анубис в древните египетски храмове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
45
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
sibel
sibel
01.01.2014 19:33
прави сте но аз я побирам в главата си
2
0
Николай
Николай
04.03.2012 15:46
Съгласен съм с Мариела, но все пак в тази статия няма как да се побере цялата история на египетските богове. :Д
3
0
мариела шумкова
мариела шумкова
20.01.2011 16:02
Необходимо е по - разширено да се опишат нещата.
2
0