Разкриха средновековни тайни в катедралата в Норич

Древни надписи

Започна нов археологически проект, чиято цел е да внесе доза светлина относно въпросите за стотиците секретни надписи, които лежат скрити под стените на катедралата в Норич в продължение на много векове.

В началото на февруари 2013 г. членове на NMGS ( Норфолкски учени), започнаха проучване на величествената катедрала Норич, с цел записване на ранните надписи и графити, които е възможно сградата да съдържа. Оказва се, че сградата буквално е покрита с графити, а много от тях са с изключително високо качество. Далеч по-добро, от това, което са очаквали изследователите.

Проектът, който се провежда от екип доброволци, се осъществява в тясно сътрудничество с Декана и главният проучвател на катедралата, археологът Роланд Харис. Той е инициатор за провеждането на това първо за Англия проучване. Преди години, подобно записване на графитите е предприемано, но сегашното е в много по-големи мащаби, чрез използване на съвременни цифрови технологии.

Катедралата Норич

Първоначалните резултати са много обнадеждаващи, като са направени редица великолепни открития. Стените са покрити с всичко, за което човек може да се сети. Средновековни кораби, имена, животни, вятърни мелници, фигури и молитви, дори музикални ноти - всичко, което би било важно за гражданите на Норич през средновековието.

Днес графитите се разглеждат като нещо уникално. Много от надписите, открити от членовете на изследването, са поставяни като ритуални защити и молитви. Те са дълбоко гравирани в зидарията. Това предполага тяхното поставяне под опеката на катедралните служители, с тяхната благословия.

Норичка катедрала

Модерният изглед на катедралата днес е много по-различен от този, който е имала тя за местните хора през Средновековието, най-вече заради начина, по който е използвана. Възгледите им за молитва и религия са се свързвали много повече с работата с ръцете им, т.е. – не са виждали нищо нередно молитвата им да е издълбана в камъните на сградата или да е гравирана на дърво.

Истинската тръпка при откритията се появява, при откриването на неизвестен досега средновековен надпис. Той може да се види само със специално осветление. Учените смятат, че са първите, които го виждат от стотици години назад.

В катедралата проучвателите не знаят в кой момент пред тях ще се появи следващата молитва, проклятие, кораб или вятърна мелница, която ще разкрие нов елемент от живота й.

Изследването ще продължи през пролетта и началото на лятото. До момента са заснети и описани над 5 000 надписа и графити.

Рейтинг

5 4
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати