Сталин планирал ограбване на банки

Комсомолска правда

Сталин – Йосиф Висарионович Джугашвили, е роден на 21 декември 1879 година в Гори – Тифлиска губерния. Баща му – Висарион Иванович Джугашвили, бил обущар.

Сталин планирал и организирал от 1906 до 1907 година ограбването на банки в Закавказието. Осем пъти е бил арестуван, изпращан в заточение и има четири бягства.

Съвсем млад започва активно да се занимава с революционно-пропагандна дейност. Това постепенно го прави популярен в партийните кръгове.

Сталин и Ленин

През 1912 година Сталин активно работи в нелегалната редакция на вестник „Правда” в Петербург. В този период няколко пъти излиза зад граница, където се среща с Ленин и други болшевики.

След победата на болшевиките става член на Съветското правителство. През 1922 година Ленин е вече тежко болен и страната фактически се управлява от Сталин. В началото на 30-те години на XX век цялата власт е била вече само в неговите ръце.

Сталин не е могъл да търпи сексуални сцени в киното – те го изкарвали извън нерви. Обожавал да чете. Четял абсолютно навсякъде – вкъщи, в кабинета си, на вилата си. Сталин не е харесвал атеистична литература, тъй като е завършил семинария.

Сталин

В дома си, на вилата си и в кабинета си Сталин имал огромни библиотеки с хиляди томове. Той имал основно исторически, философски, марксистки и икономически книги. Дневната му норма за четене била около 300 страници.

Сталин владеел няколко езика – грузински, руски, древногръцки, а също и църковнославянски, който научил в семинарията. Според някои източници владеел също така английски и немски език. Правел си бележки в четените книги на унгарски и френски.

Противно на слуховете, Сталин никога не е пиел водка. Предпочитал е вината. Любими му били „Цинандали” и „Телиани”. Понякога е пиел и коняк.

За Сталин почивката е била много важна. По негова инициатива е започнало строителството на повечето големи паркове за почивка в бившия Съветски съюз.

Сталин задължавал хората да спортуват. Към всяко предприятие трябвало да се правят спортни площадки, а работниците и служителите трябвало да участват в различни спортни секции в извънработно време.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Русофил
Русофил
28.07.2013 23:00
Хайде не давайте оценка за човек, чието място в Историята е гарантирано - за разлика от вас/и мен/.
Сталин и Хитлер са несъпоставими.Първият е титан на мисълта и действието. Вторият: генетично увреден психопат.
0
1
Станислав
Станислав
16.07.2013 23:06
Хайде да не възвеличаваме човек виновен за смъртта на милиони.Това е положителният образ създаден за пред хората.Колко църкви са били разрушени и свещенници са били убити...а той не обичал атеистична литература...Бъдете благодарни,че не сте се родили и живели в СССР по време на управлението на Сталин.Прочетете Солженицин и други автори.Той и Хитлер е обичал децата,кучетата..масовият геноцид и лагерите и както някои историци го наричат дребен тиранин в епохата на Сталинизма.Хитлер -най-добрият ученик и подражател на Сталин
1
0
герой
герой
01.07.2013 16:14
Ето това е човек,който мисли добре за здравоопазването.
0
0