Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Любопитни факти за Зигмунд Фройд

Любопитни факти за Зигмунд Фройд

Зигмунд Фройд

1. Фройд е роден в бедно австрийско еврейско семейство.

2. Роден е във Фрайбург през 1856 г.

3. Въпреки ограничените си възможности, родителите му забелязват неговия потенциал и го записват да учи.

4. Става специалист по психиатрия и по неврология, след като завършва университет във Виена.

5. Зигмунд Фройд е сред първите специалисти, които определят кокаина като добро обезболяващо. Написал е труд за това колко положителни страни може да има кокаина срещу болката. Всички тези твърдения са се приели много добре.

6. По-късно предписва на свой приятел (пристрастен към морфина) кокаин, с надеждата, че това ще го излекува и ще го избави от неговата пристрастеност. За съжаление нещата дори се влошават и година по-късно човекът умира, а Фройд е истински потресен от случилото се.

7. И освен, че е опитвал да лекува пациентите си с кокаин, твърди се, че Фройд става зависим от наркотичното средство.

8. През 1886 г той се жени. Относно неговия брак има доста догадки и съмнения, най-интересни, от които са, че се е оженил и в същото време имал връзка с балдъзата си. Освен това се стига дори до твърдения, че тя е правила аборт от него.

9. Фройд е най-известен с постиженията си в психоанализата. Често е наричан баща на психоанализата.

Фройд

10. В тази област той има несравними постижения, които едва ли биха могли да бъдат постигнати от някой друг.

11. Най-общо казано – психоанализата предизвиква човек да разкрие чувствата и скритите си мисли.

12. Разбира се, не само Фройд има постижения в тази наука. Самият той дори твърди, че началото на психоанализата дава неговият приятел, който също е лекар - Йозеф Бройер.

13. Едни от най-сериозните концепции и постижения на Фройд са свързани с т.нар неосъзнато, Едиповия комплекс и др. Всъщност неговата работа и неговите открития в областта на психоанализата са толкова много, че тяхното изброяване рискува да се пропусне нещо важно.

14. Зигмунд Фройд е много четен автор през началните години на 20 век. Наред с привържениците, Фройд си спечелва и доста критици, към които не се отнасял с особено уважение и почит.

15. Наградата „Гьоте” му е връчена през 1930 година за принос към психологията, както и към немската литература.

16. През 1938 г. заедно със своето семейство се премества да живее в Лондон, защото през 1933 г, когато на власт идва Хитлер, всички негови книги са били изгорени. Семейството на Фройд решава, че за тях е по-добре да се отдалечат.

17. След като в навършил 40 години, самият Фройд започва да страда от различни психосоматични заболявания и си прилага самоанализа.

18. Фройд е бил страстен пушач.

19. Той има направени над 30 операции – страдал е от рак на устната кухина.

20. През 1939 г убеждава своя приятел Макс Шур да му помогне да сложи край на живота си. Това става факт на 23 септември, след като Шур му слага една след друга 3 дози морфин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Solaris
Solaris
24.09.2013 21:00
Психологията е емпирична наука и доказателствата за Едиповия комплекс (и другите понятия) са в практиката ! Ама за да го знаеш това трябва да се чете, пък на вас това май не ви е най-силната страна, или може би си падате по детективските романчета.
4
1
Захари
Захари
24.10.2014 20:02
Е, казано е ,че Юнг май е баш развил психоанализата! То бай ти Зигмунд си е бил наркоман и изнудвач( вижте му пациентките)и да отговор на Соларис :Сам Фройд казва ,че Бройер е баш основноположника на психоанализата.Защо ли? :–)))
1
1
Solaris
Solaris
24.09.2013 20:56
Много обичам като необразовани хора които надали са прочели и една книга през живота си, а още по-малко пък по темата, си дават мнението
4
2
leleee
leleee
05.07.2013 08:52
Тоя май е бил просто луд и сексуален маниак, а писанията му се приемат за истина. Върви докажи че такова нещо като Едипов комплекс съществува или не съществува.
2
2