sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Любопитни факти от живота на Цезар

Любопитни факти от живота на Цезар

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Римски войн от ерата на Цезар

Гай Юлий Цезар (100-44 г. пр.н.е.) е значим пълководец, стратег и римски император, оставил отпечатък не само в историята на Римската империя, но и световната памет. Той е една от политическите фигури, на които са посветени най-много произведения на изкуството.

Въпреки това образът на Цезар и до днес продължава да обвит в мистерия, а учените все още неуверено тълкуват информацията, с която разполагат за тази велика личност. Колкото и да се пише за този изключителен човек, със сигурност ще е малко. Нека обаче се запознаем с някои любопитни факти от живота на Цезар, които едва ли бихте срещнали в учебниците по история.

Гай Юлий Цезар е свързвал произхода си с този на древните богове. Родословното дърво на семейството му започвало от Юл, който е бил син на троянския герой Еней. Той, според митологията, бил единственият син на богинята Венера. Когато построил храм на Венера, Цезар го посветил на своето роднинство с великата богиня. Той наредил неговата статуя да е сред статуите на боговете и хората да й се молят така, сякаш е статуя на истински бог.

Преди Цезар родът му не бил известен с нищо и въпреки аристократичния произход, родителите му дори не били богати. След като преминал през трудния път, за да се добере до диктаторския трон, Цезар установил, че една от злините, които нарушавали римското държавничество, била егоизмът на сенаторите. Затова той прокарал идеята на централизация на властта и разрушаване на сената. Така той станал пълновластен монарх, без да нарушава конституцията.

Гай Юлий Цезар бил роден с цезарово сечение, откъдето са корените на този медицински термин. Според историците Цезар е страдал от зависимост към алкохол, както и от епилепсия.

Въпреки че Гай Юлий Цезар е влиятелна фигура в римската история, в своите детски години той живее сред обикновените римляни. Именно интеракцията му с народа още в ранна възраст една от причините после бързо да печели доверието на хората и да се превърне във всеобщ любимец.

Не бива да забравяме обаче, че семейството на Юлий Цезар не е случайно. То има късмета да бъде наследник на Гай Цезар и Аврелия, които също не са случайни хора. Те произхождат от патрициански родове с достолепна история. И макар родствениците на Цезар вече да не разполагат с толкова силни политически позиции, то те имат много връзки сред висшето общество.

Благодарение на това още в ранна възраст младият Цезар има контакти с влиятелни и начетени римляни. Той се учи от най-добрите, а острият му ум бързо успява да му спечели покровителството на ключови аристократи. Възхитително е, че още като младеж Юлий Цезар проявява силен интерес към законодателството и не след дълго успява да го изучи в детайли. Още преди съзряването си пък той вече се упражнява като адвокат.

Пиратски кораб

Има още много любопитни факти от живота на Цезар. Интересна точка от биографията на пълководеца е отвличането му от пирати. Този инцидент се случва през 75 г. пр.н.е., когато той пътува с кораб от Рим към остров Родос. При плаването корабът му е отвлечен от морски разбойници, а за освобождаването му пиратите искат откуп.

Когато похитителите му назовали определена сума, която искат, да за да го освободят, Цезар се почувствал обиден. Сторило му се недопустимо да искат толкова малка сума за него, затова настоял за повече. В крайна сметка се стигнало до освобождаването му, а когато най-после бил в безопасност, успял да издири похитителите си и да им отмъсти за отвличането.

Гай Юлий Цезар се славел и като много жесток владетел. По време на неговото владичество са убити милиони хора при войната му с Галия.

Понятието високосна година е била въведена от Гай Юлий Цезар.

Цезар винаги се ползвал от правото си да носи лавров венец. Това право било присвоено от самия него. Лавровите венци се слагали на главите на победителите.

В Древен Рим често се правели инсценировки на реални морски сражения, за които се използвали истински военни кораби в напълнени с вода амфитеатри или изкуствени водоеми.

Първата такава възстановка била организирана от Цезар по случай на неговия триумф в Африка. В историческата възстановка участвали две хиляди военнопленници и четири хиляди гребци. Много от участниците във възстановките били престъпници или пленници и ако те успеели да победят, това им гарантирало свободата.

Когато войската на Цезар влязла в Африка, диктаторът водел само един легион. Останалите били задържани от бури в Средиземно море. Когато слизал от кораба, пълководецът паднал с лице надолу, което било лош знак. Но той не искал войниците му да се уплашат от суеверни страхове, хванал пясък с шепите си и казал: Африка, държа те в ръцете си! След това триумфално завоювал Египет.

Гай Юлий Цезар е известен не само с военните си и политически действия, но и с любовните си подвизи, намерили място в древноримските хроники. Те също попадат в списъка с любопитни факти от живота на Цезар. Така например писарят Светоний подчертава огромната слабост на Цезар към красивите жени. И макар през ложето му да са минали не една и две хубавици, негова любимка остава египетската владетелка Клеопатра.

Клеопатра

Връзката на Клеопатра и Цезар също е обвита от загадка, но съществуват убедителни данни за тяхната афера и дори за техен общ наследник. Смята се, че това е роденият през 47 г пр.н.е. Цезарион, който имал поразителни физически сходства с древноримският владетел.

Името на Гай Юлий Цезар се свързва не само с това на редица изкусителки. Много слухове гласят, че той е имал интимни връзки и с мъже. Никомед е един от любимците му, с когото дори съжителстват заедно в даден момент. Това поведение успява да урони авторитета на императора и да му лепне петно завинаги.

Според най-новите изследвания Гай Юлий Цезар бил с вроден дефект на черепа. Това е и причината известният император често да бъде извайван от скулпторите с необикновено голяма глава. Тази нова информация се появи по-рано през 2018 година след като музей на древните изкуства в Холандия представи компютърно изображение на Гай Юлий Цезар.

Образът е получен с помощта на триизмерно моделиране, като за необикновената реконструкция са използвани повредени вече скулптори на римския император. Така с помощта на иновативни технологии учените успели да добият по-пълна представа за действителната визия на пълководеца.

Установено било и, че главата му е била издута в определени зони. Всъщност представянето на пълководеца с по-изразено чело и досега правеше впечатление на учените. Предполагаше се обаче, че то се дължи на неговото прогресиращо оплешивяване, което той отчаяно опитвал да възпрепятства и прикрие. Сега обаче специалистите свързват необикновената форма на главата му с трудното му раждане.

Смъртта на Гай Юлий Цезар също е едно от знаковите събития в римската история. Но и до днес археолозите и историците не могат да дадат категорична информация за кончината на императора. Предполага се обаче, че той е бил убит след коварен заговор между поддръжниците на републиката, които едновременно успели да нанесат на древноримския диктатор множество прободни рани с нож.

Говори се, че след издъхването му по трупа на Гай Юлий Цезар са преброени общо 23 прореза от остри предмети. Неотдавна испански специалисти по археология посочиха и къде най-вероятно е загинал древноримският пълководец. Допуска се, че това се е случило в историческия център на Рим, край амфитетъра на Марсово поле. Според археолозите безжизненото тяло на Цезар е било намерено именно там. Не е ясно обаче дали той е успял да стигне с последните си сили до тази точка, или фатален удар наистина му е нанесен на това място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Диана
Диана
06.05.2013 17:08
Неграмотници! Кой Ви подбира персонала не знам...
4
3
000
000
06.05.2013 16:55
Неграмотно, много неграмотно! Съгласна съм с коментара на В. Атанасов. Какви по - точно "императори" ви гонят, при положение, че това е чин в тогавашната римска войска... "Егоизмът на сенаторите" ??? Това откъде Ви дойде наум?
2
7
Винсент Атанасов
Императорски трон? Абе, кой идиот ги пише тези неща? Цезар НЕ Е БИЛ ИМПЕРАТОР, бееее! Под император се има предвид едно гиганнско сборище от правомощия, което включва пълна власт над армиите, господство над по-важните провинции,постът на понтифекс максимус или върховен жрец, консулски правомощия и функция на народен трибун, както и понякога символичното название "баща на отечеството". (В първите дни на империята на това се е викало принцепс. Август е използвал титлата, която значи пръв сред ревни. Титлата император се възприема по-късно, защото присъствала в имената на всички императори, а всъщност била нещо като военно отличие.) Та така де... ЦЕЗАР НИКОГА НЕ Е БИЛ ИМПЕРАТОР!!!!!!!!! Вярно, успял е да стане понтифекс максимус (това е до живот всъщност и се е издигнал до диктатор (това е нещо като консул само, че само за шест месеца и е по-старши от двамата консули). Е, Цезар си присвоява титлата до живот. ЦЕЗАР НЕ Е БИЛ ИМПЕРАТОР !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! За бога, не е бил!!!!
2
4
аненербе
аненербе
15.12.2013 10:47
Цезар не е бил император, въпреки че легионерите му са го наричали Император на галските легиони, но е първият избран от сената за Пожизнен Диктатор и "Божественият Юлий" - официалната титла, която е дадена на Цезар посмъртно, с Декрет на римския Сенат, а Октавиан, като осиновен син на Цезар, приема титлата "Божественият син", става Първия император в преобразуваната република в принципат и основава династия...за Бога, той е бил Бог!!!
3
6