Цар жена управлявала в Ханаан

Цар жена управлявала в Ханаан

Домът на тайнствения женски „крал” в Ханаанската земя, може би е идентифициран според National Geographic.

Археолозите, които са копали в руините на град Бет-Шемеш миналото лято, са намерили гравирана плоча, на която може би е първото познато изображение на владетеля, известен като „Господарка на лъвиците”.

Цар жена управлявала в Ханаан

На плочата, която е малко по-малка от цигарена кутия, е изобразена фигура с разголени гърди, облечена с къса пола, с късо подстригана коса и опънати ръце, в които държи два цвята лотус с дълги дръжки.

Фигурата стои върху кош със заострен връх, който в Древен Египет е знак на владетел или божество.

Въпреки, че на плочата няма надпис, прическата на фигурата и факта, че държи цветове от лотус показва, че това е жена, казват археолозите от Унвеситета в Тел Авив Шломо Бунимович и Зви Ледерман, които са направили откритието.

Владетелката в беда

Преди да стане Обетованата земя на евреите, Ханаан е бил сбор от градове-държави, управлявани предимно от крале мъже, които са плащали данъци на техните по-мощни съседи - египтяните.

Около 1350 г. пр. Хр, няколко ханаански владетеля са изпратили на Египетския фараон глинени плочи, искайки военна подкрепа срещу номадските мародери, познати като Хабиру. От 382 плочи, които са намерени, две са подписани с женския епитет „Господарка на лъвиците.”

„Господарката се оплаква пред Египетския съд, че Хабиру са наоколо и че нейният град е в опасност”, казва Ледерман.

Някои археолози смятат, че Господарката е жена-владетел на ханаански град, но кой е градът не се знае. Новата плоча може да свърже Господарката с града Бет-Шемеш, предполагат Бунимовиц и Ледерман.

Не е жена?

Но не всички са убедени, че плочата илюстрира мистериозната Господарка. „Фигурата, по мое мнение, е изображение на мъж”, коментира Катлин Куни, археолог от Университета в Калифорния, Лос Анджелис. „Бих очаквала жена да е облечена с рокля до глезените, а не до колената”, казва Куни. „Тази фигура освен това е изобразена с разкрачени крака, поза, типична за мъж.”

Вместо това, плочата може да изобразява крал-мъж, който е с перука и предлага на боговете лотоси – цветя, които са символ на смъртта и прераждането за древните египтяни, добавя Куни.

Робърт Грифин, преподавател по древна история в Университета Мемфис в Тенеси, също е скептичен относно това, че фигурата изобразява жена, но казва, че жена-владетел на Ханаан не би било голяма изненада.

„Това не би било правило, но със сигурност е възможно, ” казва Грифин. Като пример, Грифин посочва Хатшепсут, съпруга на Египетски фараон от 18-та династия.

След смъртта на мъжа си, Хатшепсут отлично се обрисува като мъж, за да може да застане на трона вместо младия си доведен син. Подобно нещо може да се случи и в Ханаан, който е бил силно повлиян от египтяните, казва Грифин.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати