Първите коне опитомени преди бронзовата ера

Първите коне опитомени преди бронзовата ера

Оказва се, че конете стават домашни животни доста по-рано, отколкото се предполагаше досега.

Конете били опитомени за първи път в равнините на Казахстан преди 5500 г. - около 1000 години по-рано от предишното предположение. Приятелството между хората и животните променила човешката история. Тя повлияла на всички сфери на живота - транспорт, стопанство, война.

Археолози смятат, че най-сетне са намерили отговора на въпроса къде и кога за първи път хората са започнали системно да използват конете в своя живот. Наскоро учени разкриха най-старата ферма за отглеждане на коне. Тя е дело на древната култура на Ботай в Казахстан.

Разкритите кости, зъби и остатъци от съдове за съхранение на мляко от кобили навяват мисълта, че конете там били специално подбирани, отглеждани и използвани за различни цели. Това се случило на изток от Урал 2000 години преди тези животни да бъдат видени в Европа.

Д-р Алан Аутрам от университета Ексетър казва, че новите разкрития може да променят нашите разбирания за това колко рано са се развили обществата.

Според Аутрам и неговите колеги вече разполагаме с три неоспорими доказателства за ранното опитомяване. Те разкрили кости от краката на коне на хората от Ботай. Те били сходни с тези на по-късно опитомените през бронзовата ера коне и същевременно много различни от тези на дивите. Това предполага процес на развъждането им.

По зъбите също така се виждат ясно следи от юзди. Последното доказателство са съдовете за съхраняване на мляко. Млякото от кобила ферментира и се употребява като напитка, наречена кумис, която и до днес се пие в Казахстан.

Рейтинг

5 7
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати