Хотнишкото златно съкровище по-старо и от Варненското

Хотнишкото златно съкровище по-старо и от Варненското

Най-старите златни съкровища в света - V хилядолетие преди Христос

Селищната могила край с. Хотница датира от 5 хил. пр. Хр. Тя е имала дебелина 6 м. Открита е случайно. През 1955 г. при строителни работи за напоителни канали, работниците разкопали единия край на могилата и открили грънци и каменни сечива. За находката е уведомен регионалния музей във Велико Търново.

След първоначалните разкопки в района на с. Хотница проучванията са подновени през 2000 г. и с дългосрочна стратегия продължават и до днес. За този период са разкопани над 300 кв. м. в северната половина на могилата. Откритите находки са над 5000. Проучени са 6 жилища. Особен интерес предизвикват откритите нови златни предмети, сечива от мед, богатите колекции от антропоморфна и зооморфна пластика, открити са също много керамични съдове и сечива от камък.

Хотнишкото златно съкровище по-старо и от Варненското

През 2000 г. са открити три златни пластини. Следващата година една златна спирала, а през 2006 г. още една. Последната открита спирала обаче е уникална и доста интересна. Тя е намерена на 1-1, 5 м. или няколко културни пласта по-дълбоко от Хотнишкото златно съкровище, което заедно с това от Варненския халколитен некропол се сочат за най-старото злато в света. А дълбочината на която е открита подсказва, че тази спирала е по-стара и от него и с основание може да се приеме за най-старото злато на земята.

Това личи и по техниката на изработването на спиралата. При предметите открити през предните разкопки и в Хотница и във Варненския халколитен некропол техниката на изработка е чрез изтегляне, а при последната чрез изчукване на метала - 23, 5 карата чисто природно злато.

От особена важност за откритията в с.Хотница е фактът, че златото е открито в истинската му среда, не в гробове и некрополи. Става ясно, че хората са живели и накитите са били по тях, ползвали са ги в ежедневието си, за украшения, а не само за ритуални цели.

Специалистите твърдят, че цивилизацията от V хилядолетие пр.Хр. изработила златните накити открити в с. Хотница, България е по-стара от египетската и шумерската.

Рейтинг

5 9
4 6
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
:)
:)
21.11.2014 11:05
Варненското халколитно съкровище е най - старото. А това кое съкровище, къде е открито си зависи от стратиграфията на обекта. Това са праисторически култури и не трябва да се разглеждат в контекста на по - късните египеткса, шумерска и прочие. Преди египетската цивилизация да се появи, какво мислите е имало? Да не са дошли от нищото и те са имали по - стари праисторически цивилизации. Друг въпрос е на какво ниво са биле те.
Няма нищо лошо да се гордеем с наследството си, дори трябва се показва пред света повече, но не бива да се изпада в крайни изказвания, които в един момент звучат просто като безпочвено хвалене. Това, което имаме ние е великолепно, но не трябва да се плюе и осмива чуждото наследство.
3
5
кан ..не хан
кан ..не хан
11.09.2014 18:33
Ние българите сме преки наследници -на земята на която живеем сега- сме били винаги,защото сме автохтонно местно население.Историята ни е подменена след ,,освобождението'' 1878г. и вместо да изучаваме историята написана от г.с.раковски учим история писана от евреите конст.Иречек и вуичо му шафарик.1/Архитектурните артефакти,2/старите извори и тогавашни историци,3/генетичните изследвания от м.попов 1936г. потвърждават това.То това са трите необходими и достатъчни условия за доказване на автохонността на един народ..За съжаление в бг правителствата е имало русофоби,русофили,но с изклучение/ст.Стамболов,борис 3/ не е имало българофили...и няма скоро да имаме в.орбан докато ни управляват евреи и цигани,ще ни внушават,че това са ,,византииски'',,,римски'' но не и български находки,а културата на западна Европа дадена не от нашите деди ,,траки'',,,пеласги'',,,пелгари'', а от гърците/които са много по късни заселници от нас на балканския полуостров.Дошли са от Африка и са със семитски/евреиски/ произход.Голяма е надеждата в младите и интелигентни българи ,които не са безразличнии и ще изкарат на бял свят написаното от д-р ганчо ценов историк възпитаник на берлинския университет ,чиито трудове по които рано или късно ще се пише истинската бг история -сега потъват в прах в народната библиотека,задушавани от ,,златарските'' учени /шлоцерианци/.В1919г в ниои франция/ДОГОВОРА НИОИСКИЯ/ васил златарски дава карта на гърка венезелиос според ,която Беломорието и Македония не са бг земи.Гърците имат ,,план Венезелиос'' в ,които българия е поделена от гърци сърби и румънци.Дължим цялоста на сегашна България единствено на американския президент уорни уилсън-човекът на ,които българите трябва да сме благодарни....,а масонът васил златарски получава 7 милиона златни лева и има улици на негово име и на евреина костантин Иречек също.Мотива бил ,че българите не живеят на земя по родствено право.....ето защо е важна истинската история.?
11
2
Антония
Антония
29.09.2013 19:44
До "интересен":Ти да не си от нашите южни съседи,придошлите от Африка ,етиопски роми.Толкова години се кичехте с чужди лаври,стига толкова.Не беше ли ваша поговорката"Когато фактите говорят и боговете мълчат. "?
9
1
Ядзе
Ядзе
24.04.2013 00:26
Българите от край време населяват тия места. Просто от време на време тръгват на походи. А походите преди време са били доста по-продължителни. Нямало е терминал 2 и това ти, онова ти... :)
3
0
иван
иван
16.01.2013 18:52
интересен много си неграмотен баце
0
1
мишо
мишо
12.12.2012 06:25
дано частица от ДНК на тези древни народи се е загнездила във формулата на наследниците им! Защо да не се гордеем за това, че нашата територия е била населена от цивилизации. Значи е била привлекателна за живот. Може би тука е бил "рая".Кой да ти каже? Няма го Мойсей, няма го Петър Дънов, няма я и Ванга. Ще се наложи да се доверим на археолозите.Благодаря Ви.
1
1
Курти
Курти
20.07.2012 17:14
Никой не твърди, че съкровището е българско.Много сте прости май.По-важното е,че народът който го е оставил е древен,поне колкото египетската цивилизация,а това би променило много историята за люлката на цивилизациите.
2
3
noname
noname
29.11.2011 15:52
до "интересен"... Абе много си зле, а трите основни компонента, които съставят българския народ кои са? Вземи прочети малко история за елементарна култура, а после прави заключителни коментари за българите, не знам какъв си, явно не си българин, но какъвто и да си, такива некомпетентни коментари можеш да си ги пазиш в ограничената ти мозъчна информация! ;)
2
1