Златото на земята дошло от Космоса

Златото на земята дошло от Космоса

От хората, които се падат по златните накити ли сте? А знаете ли кога и как благородният метал се е появил на Земята? Това е станало от Космоса преди около 4 милиарда години, когато планетата ни била бомбардирана от метеорити.

Такива са резултатите от изследване на учени от Университета в Бристол, Англия. Макар този метал да е рядко срещан на земната повърхност, хората би трябвало да попадат още по-рядко на тях, като се имат предвид условията, при които се е сформирала нашата планета преди около 4.5 милиарда години.

Докато съставките на Земята все още са се натрупвали една върху друга след Големия взрив, невероятни сблъсъци на нашата планета с гигантски небесни тела, големи колкото Луната или Марс, са довели до отделяне на такава топлина, че химичните елементи се стопили.

В получения по този начин океан от магма топящото се желязо се отделило от силикатите. Това са минерали, които днес съставляват 97% от земната кора. След което желязото се устремило към центъра на Земята.

Ценните метали обаче са силно привлечени от желязото в течно състояние. Следователно те са го последвали при придвижването му към ядрото на нашата планета, напускайки земната кора.

Оттогава недостъпно съкровище лежи под нозете ни на дълбочина над 3000 км под земната повърхност. Въпреки това, концентрацията на ценни метали в земната мантия е между 10 и 1000 пъти по-голяма, отколкото би трябвало да е.

Някои учени изтъкнаха, че привличането на тези метали от желязото е намаляло, след като те били подложени на интензивно затопляне на дъното на океаните от магма. Въпросната теория е в сила за някои от тези елементи, но не за всички.

Златото на земята дошло от Космоса

Учените тогава предложиха друго обяснение. А именно, че късно бомбардиране на Земята с метеорити с по-малки размери, които са добавили 0.5 - 1 процент от допълнителния материал към нашата планета преди около 4 милиарда години.

Тъй като желязото в течно състояние мигрирало към сърцевината на планетата, златото и други ценни метали не били привлечени от него и следователно са останали близо до земната повърхност.

Затова днес има мини за добив на ценни метали, пише списание "Нейчър".

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
jivolin
jivolin
14.11.2014 14:18
Голяма простотия е това... Сигурна най-тъпата блондинка го е писала. Желязото ту "привлича" като магнит ту нещо не му харесва и престава да "привлича" златото! А за стопяването на химичните елементи - направо не ми се говори!!! Хората, отговорни за публикуването на такива измишльотини трябва да бъдат съдени, линчувани преди това и после пратени на къра та барем свършат нещо полезно тичайки подир говедата...
0
0
дд
дд
09.12.2013 16:37
Земята при образуването си още в самото начало си е имала метали.
0
0
Фостата
Фостата
14.08.2013 02:06
"Докато съставките на Земята все още са се натрупвали една върху друга след Големия взрив"
Дамм, нищо че Земята се е започнала да се образува...някави си 7-8 милиарда години след големия взрив, това не пречи по нея да започнат да се натрупват разни неща от преди това. Дано не я прочете някоя дете тая статия, че после ще има да му се смеят в училище!
0
0
sss
sss
04.11.2011 17:31
Не подозираш колко си прав, crazy. :)
0
0
kalityy
kalityy
29.10.2011 18:28
Много е интересно наистина.
0
0
Crazy
Crazy
22.10.2011 00:25
"Сблъсъци на нашата планета с гигантски небесни тела, големи колкото Луната или Марс, са довели до отделяне на такава топлина, че химичните елементи се стопили." Уранът се е появил точно по този начин нищо. Това елемент, който се получава в звезди от значително големи размери, но няма проблеми, ние си го имаме на планетата от сблъсъци на големи тела, които каквото ще да правят не могат да достигнат температура на ядрен синтез. Но това е живота, низ от глупости.
0
0