Костенурките са преживели метеорита, убил динозаврите

Костенурките са преживели метеорита, убил динозаврите

Известно е, че глобалното измиране се е случило преди шестдесет и пет милиона години и една от възможните причини за това е сблъсъкът на Земята с едро небесно тяло.

Най-известните жертви на това събитие са динозаврите. Техните съседи – речните костенурки от вида Boremys изобщо не били засегнати от катастрофата.

Водните костенурки имат особен вид устойчивост благодарение на ниската интензивност на обмяната на веществата. В неблагоприятни условия тези животни изпадат в състояние, близко до зимен сън.

Така те могат да издържат най-жестоките външни условия в продължение на много дълъг период от време. Когато стане прекалено студено, тези животни заспиват.

Костенурките са преживели метеорита, убил динозаврите

Когато е прекалено топло или прекалено сухо, те отново заспиват, като се закопават в калта. Неотдавна са били открити останки от костенурки, които датират от преди около шестдесет и пет милиона години.

По-рано са намирани вкаменели останки от представителите на този род на възраст седемдесет и пет милиона години. По онова време тези костенурки са живеели в блатисти местности.

Дължината на корубата им е била от двадесет и пет до осемдесет сантиметра. Ако се съди по строежа на челюстите на костенурките, те са се хранили с меки растения, малки миди, насекоми и риби.

Костенурките Boremys обаче загинали, защото нямали способността на съвременните костенурки да крият главатаси в корубата.

Те преживели падането на метеорита, убил динозаврите, но не могли да се справят с появилите се след динозаврите дребни хищници.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стела
Стела
08.11.2012 13:29
Аз много се зайнтересувах от динозаврите като го прочетох за динозавите.
0
2