Черепи служели за посуда на древните британци

Черепи служели за посуда на древните британци

Древните обитатели на Британия са използвали черепи като чаши за пиене, показват скелетни останки от Югозападна Англия. Неотдавна бяха открити мозъчните кутии на трима души, които са били обработени толкова специфично, че единственото обяснение за това е тяхната употреба като бокали за течности.

Находките са на 14 700 години. Те бяха открити в пещерата Гоу, Съмърсет, съобщава Би Би Си. Според специалистите от "Natural History Museum" в Лондон черепите-чаши вероятно са употребявани по време на някакъв древен ритуал.

Подобни "съдове" са известни на археолозите и при други култури в по-близки до нашето времена. "Има открити подобно например в Тибет, Фиджи и Индия. Черепите от Гоу приличат на образци от изброените страни и затова смятаме, че функцията им е същата", казва д-р Силвия Бело, палеонтолог.

Мястото, където са били открити черепите-бокали, вече е известно на археолозите. През 1903 година там бе открит "Чедър мен". Това е скелет на мъж, който се смята, че е на 10 000 години.

Най-вероятно кратко затопляне между ледниковите периоди е направило възможно обитатели на Южна Европа да се придвижат на север до Британия, на място, което по принцип е крайно неблагоприятно като среда.

Тези хора са били кроманьонци. Изхранвали се от лов и са похапвали и човешко месо при крайна нужда. Пещерата Гоу съдържа и човешки кости, които са разцепвани по същия начин като животинските, за да се извади мозъка отвътре.

"Те са били сплотени групи, излизали са на лов и за друга храна, заедно са убивали и разпределяли плячката. Били са особено ловки в това, което правят, защото то е начинът им да оцелеят", пояснява д-р Бело.

"Ако целта е била съдържанието на мозъка да се ползва за храна, то черепите щяха да бъдат начупени на доста парчета. Очевидно е старанието по-голямата част от мозъчната кутия да бъде запазена цяла, има и следи от грижливо изстъргване на вътрешната й част от тъканите, така че после черепът да бъде прецизно оформен", добавя Бело.

"Да, канибализмът е най-вероятното обяснение. Това, в което не сме сигурни, е дали хората са били убивани, за да бъдат изядени, или са умирали преди това по естествени причини", добавя професор Крис Стрингър, също участвал в изследването на находките.

Вероятно никога няма да се изясни точният начин на употреба на черепите-чаши. В другите култури такива са използвани за вино, кръв или храна.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати