Свързващото звено между неандерталеца и човека

Свързващото звено между неандерталеца и човека

В Южен Китай са открити човешки останки на сто хиляди години. Според данни от ново изследване, фосилите – брадичка и долна челюст – са принадлежали на съвременен човек от неандерталски тип.

Един от прочутите специалисти по неандерталци, професорът по антропология от университета Вашингтон в Сент Луис – Ерик Тринкаус, твърди че тази находка доказва нещо много интересно.

А именно, че съществува връзка между архаичните и съвременните групи хора не само в Европа и Африка, но и в Азия. Най-вероятно останките, намерени в Южен Китай, принадлежат на свързващото звено между неандерталците и съвременния човек.

Според него съвременните хора са се разпространили в южна Европа и южна Азия преди сто хиляди години, а архаичният тип хора са останали по северните райони. Съвременните хора се преместили към югозападна Азия преди петдесет хиляди години.

Екипът учени, ръководен от Тринкаус, предполага, че анатомично съвременният човек се е появил първо в екваториална Африка.

След това се е насочил към Азия, или пък от територията на Южен Китай е започнал преходът на популацията в периода на епохата на късния плейстоцен.

Според Тринкаус кръстоската между съвременните и архаичните хора със сигурност се е получила. В крайна сметка азиатските неандерталци частично са били абсорбирани от популацията на съвременния човек и това се е случило преди около четиридесет хиляди години.

Защо популацията на съвременния човек е била разпространена в Африка и Южна Азия? Учените признават, че засега нямат достатъчно аргументиран отговор на този въпрос. Остава неясно и защо, въпреки вероятността на кръстосването на различни семейства на населението в Европа и Азия, съвременните жители са толкова различни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати