Гробище на гладиатори изникна в Англия

Гробище на гладиатори изникна в Англия

Скелети без глави на около 80 римски гладиатори бяха открити в центъра на северния английски град Йорк, съобщи преди няколко дни вестник "Дейли телеграф".

Британските археолози, които се натъкнаха на откритието, смятат, че са разрешили загадка на около 1 800 години. На такава възраст са обезглавените скелети. Останките на древните бойци са били под основите на разрушено фамилно имение от XVIII век.

Първоначално учените смятали, че останките са на мъже от войските на император Септимий Север (193-211 г.), които били екзекутирани след извършения от сина му Карасала преврат.

В последствие обаче специалистите стигнали до заключението, че скелетите са на римски гладиатори. По останките били открити многобройни следи от остри оръжия и зъби от лъвове или тигри.

Резултатите от съдебномедицинските проучвания предполагат, че е разкрито единственото в света запазено гробище на римски гладиатори.

Гробище на гладиатори изникна в Англия

"Много показателно е едно ухапване от голям месояден звяр - лъв, тигър или мечка. По всичко изглежда, че е получено на арената", казва служителят на Йоркското археологическо дружество Кърт Хънтър.

Други важни доказателства на теорията за гладиаторите са белези от заздравели и незаздравели рани, причинени от оръжия. Повечето скелети имат характеристики, подходящи за гладиаторите - мощна структура и над средния ръст.

Освен това учените установили, че едната ръка на всички убити е била по-силна от другата. Това е красноречив знак, че от ранна възраст те са били обучавани да си служат с големи и тежки оръжия.

Телата са били погребани с известно уважение, а 14 от тях са положени заедно с предмети, които да им служат в отвъдното. Заедно с единия са погребани останки от конско месо, както и от кравешко и свинско, вероятно изядени по време на погребението.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати