Откриха най-старата обувка - на 5000 години

Откриха най-старата обувка - на 5000 години

На колко години мислите, че може да е най-старата обувка в света? Оказа се, че на 5500! Археолози откриха кожен мокасин в пещера в Армения.

В началото учените са предположили, че обувката е на 700-800 години, но изследванията установили приблизителните ѝ години. Мокасинът е направен от едно парче кожа. То е пристегнато на пръстите и на петата по начин, чрез който е прилепвал по крака на собственика си. Според учените е малко вероятно обувката да издържа дълго в каменист район.

Мокасинът е бил напълнен със суха трева. Учените обясняват този факт по два начина: или собственикът на обувката е искал да запази формата ѝ, или тревата е трябвало да топли повече крака му.

Учените са останали впечатлени от факта, че от кожата не се носи никаква миризма. При откриването ѝ обувката е била мека, но когато я извадили от пещерата, заради контакта с въздуха, кожата се втвърдила.

Откриха най-старата обувка - на 5000 години

Мокасинът отговаря на №37 по европейската система. Учените обаче не могат да установят дали кожената обувка е носена от мъж или от жена.

Сред находките в пещерата са и съдове, много от които все още съдържат жито, ечемик и кайсии, разкрива ръководителят на експедицията д-р Рон Пинхаси от "Корк колидж" в Ирландия.

"Обикновено намираме счупени гърнета, но те не ни дават информация за всекидневните дейности на прахората. Какво са яли, какво са правели, какво са носели. Сегашните находки ни дават шанс да надникнем в тогавашното общество", казва доктор Пинхаси, цитиран от АФП.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2014 23:31
Статията е интересна и наистина дава информация за битието на прадедите ни. А щом вашите "умни" главици не могат да си обяснят как УЧЕНИ са успели да изследват обувката и какви условия трябват за да поникне или да се разгради житото и ечемика.. нямам какво друго да ви посъветвам освен да се върнете в началното училище, или най-добре да започнете още от детската градина. Защото по всичко личи, че не ви липсва само мозък, но и култура и най-елементарно възпитание. Но само едно се чудя... защо след като в интернет можеш да бъдеш когото поискаш, повечето хора избират да бъдат простаци и глупаци.. ах, логика..
1
0
Към anna
Към anna
04.09.2013 14:13
Анна, житото как ще покълне като е в пещера и няма пряка слънчева светлина?
1
0
anna
anna
02.01.2012 01:07
e kak samo sa razbrali che sa na 5500 i tova jito i echemika kak nee pokalnalo ot vlagata laji laji laji i pak laji
0
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2014 23:25
Само да те светна, не всички пещери са еднакви, с еднаква влажност, с еднакво количество светлина (до колкото светлината може да влезе в пещери) и т.н. А относно това, че са на 5500год., учените са много по-умни и можещи от теб и имат познанията и технологиите да изследват тази "обувка".
0
0
Дъвчо
Дъвчо
14.03.2011 22:27
Я, обувките на чича ми.
1
1
lilqna aleksandrova
lilqna aleksandrova
04.03.2011 10:02
Като гледам снимката на обувките разбирам, че е много добра фабрична изработка и че материалът е много съвременен, само дето са поизносени и вехти. Може би, вярно праисторически.
0
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2014 23:22
ОМГ! Спрете с простотията.. ти тъпа ли си или да? По дяволите, почти никога не слагат реални снимки или вие сте малоумни и явно не сте го забелязали?! :) Ако имате да кажете нещо за статията го кажете като изразите адекватно мнение. Не стига че постоянно в "съвременния" и "модерен" свят търпим простотия, пък и тук ли трябва да е така?!
0
0