Нови останки на хора от Помпей излязоха изпод пепелта на Везувий

Нови останки на хора от Помпей излязоха изпод пепелта на Везувий

Археолози са открили останките на две жертви на вулкана Везувий, датиращи на почти 2000 години. Били са намерени в покрайнините на Помпей.

Нови фрагменти от кости и черепи бяха открити при разкопки на руините на вила с панорамна гледка към Средиземно море, разположена в покрайнините на римския град Помпей. Според учените жертвите на изригването първоначално са оцелели, когато Везувий е започнал да бълва пепел, но са загинали вследствие на мощната експлозия, която се е случила на следващата сутрин. Били са погребани под дебел слой пепел на дълбочина от цели два метра.

Везувий

Анализът на костите на черепа и зъбите показа, че една от жертвите е била на 20-25 години. Нейните гръбначни дискове са деформирани вследствие на тежък ръчен труд. Другите останки са на мъж със здраво телосложение на възраст около 35-40 години. Останките на жертвите са намерени в стая, която се е намирала отстрани на подземен коридор, наречен “криптопортикус”.

Според учените по-младите останки са били на роб, а по-възрастният е бил негов господар, съдейки от дрехите, в които са били облечени, и външния им вид.

Комплексът се е простирал на площ от 44 хектара и това са останките на един от най-богатите градове в Римската империя по онова време. Благодарение на пластовете от пепел са били съхранени доста предмети, включително и останките от сградите. Това е помогнало и на труповете на жертвите на вулкана да се запазят така добре.

Останки на хора от помпей

Намерени са в коридора на вилата, като най-вероятно са е опитали да намерят убежище там. Двата скелета са били открити след продължителни разкопки на около 700 метра от град Помпей. На мястото са били намерени и останките на три впрегнати коня.

Днес разрушеният град Помпей е една от най-посещаваните дестинации в Италия, като изригването на вулкана се е случило през 79 г. сл.н.е. Миналата година това място е било посетено от около 4 милиона души. В момента забележителността не може да се посещава от туристи поради коронавируса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати