Първите разумни същества на Земята са рептилиите

Първите разумни същества на Земята са рептилиите

Свикнали сме да смятаме, че хората са първите разумни и цивилизовани същества на планетата ни. Но не е изключено, че нещата изобщо не стоят така, твърдят американски учени.

Напълно е възможно преди десетки милиони години на планетата ни да са живеели разумни рептилии, които не са изчезнали. С времето те са еволюирали и дори живеят сред нас.

Епохата на господството на динозаврите е започнала преди около 240 милиона години и е продължила повече от 175 милиона години. Миниатюрните бозайници, които се появили преди тях, намерили място за живеене единствено по клоните на дърветата и в дупки в земята.

Всичко останало е принадлежало на рептилиите. Динозаврите, независимо летящи, сухоземни или водни, не се отличавали с кой знае каква мозъчна дейност. Тридесетметровият диплодок например имал мозък като на малко коте.

Странното обаче е, че при динозаврите гръбначният мозък е бил много по-развит от главния. При някои видове се оказва, че главният им мозък е тежал 70 грама, а гръбначният – повече от килограм и половин.

Не всички динозаври обаче били глупави. Това станало ясно на палеонтолозите, когато изучавали останки от стенонихозавър, известен също така като троодон. Той бил висок около метър и половина и дълъг близо два метра.

Първите разумни същества на Земята са рептилиите

Троодонът много приличал на велосираптора, който също ходел на задните си крака и имал сръчни предни лапички, с които хващал всичко. Странният динозавър дори можел да поставя ръцете си на гърба, като криле.

Стенонихозавърът е може би единственият динозавър с изключително развит главен мозък. В черепната му кутия може да се побере мозъкът на маймуна. Този вид динозаври ловували групово, с разработени стратегии.

Почти хуманоидната външност на този динозавър силно впечатлила палеонтолозите. Те смятат, че не напразно в митологиите на всички народи съществуват рептилии с могъща сила.

Според някои американски учени хуманоидните динозаври не са измрели, а са еволюирали в раса на хора със змиски очи. Според тях хората със зеници, които не са като човешките, а от време на време стават вертикални като на рептилиите, обикновено са сред важните хора в правителствата на различни страни.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Знаещ
Знаещ
17.06.2014 12:58
Има една кръгова плочка - древен артефакт, която показва слънцето и спиралата на развитието - динозавър,човек, нещо с лъчи, пак динозавър и край.
1
0
Рени
Рени
09.04.2014 15:21
Никой не обръща внимание на последния ред...обикновено са сред важните хора в правителствата на различни страни....
0
1
Dido
Dido
05.12.2011 01:07
Теорията на Дарвин не издържа проверката на времето, и измислиха нова-рептили и извънземни. Обаче и при новата не пропускат да вмъкнат думата еволюция.
3
1
3
3
06.11.2011 20:43
Колко много глупости могат да се напишат наистина! Лошото е, че някой им вярват.
4
1
маймуна
маймуна
30.06.2011 14:48
То аз съм си маймуна.
2
0
Драго
Драго
07.05.2011 08:33
Рептилите, толкова ли не можехте да го напишете на български - влечугите ?
Аман от тоя фешън-англотъпунгерски жаргон.
3
1
динозавър
динозавър
29.09.2010 00:57
Смятал го е един учен, и той е канадски, а не американски, Деил Ръсел. И го е смятал преди 30-тина години. Сори хора, старо инфо.
2
0