Наводнение охладило Земята преди 13 000 години

Наводнение

Специалисти и учени разбраха най-накрая кое е накарало нашата планета внезапно да изстине и да застудее преди повече от 13 000 години. В резултат на това рязко температурно преобръщане, Старият континент Европа попада в плен на една своеобразна ледена епоха. Причината за това било наводнение с катастрофални размери, което е изляло в Атлантика гигантско количество прясна вода от езеро в Северна Америка. Мнението е на специалиста Марк Бейтман от Университета в Шефийлд.

В резултат на този гигантски катаклизъм мощното течение Гълфстрийм е било блокирано, а заедно с това и преносът на топли води към Северна Европа.

Ледници

Става дума за езеро, което има размерите на съвременна Великобритания. То се е изляло много бързо, но професорите не са сигурни точно кога е станало това. Със сигурност обаче водната стихия е била с невъобразимо огромни мащаби.

Тези нови хипотези потвърждава предишни теории за причините, довели до рязко охлаждане на Европа, при което от температури, подобни на днешните, се стига до такива на истинска ледена епоха, която властвала близо 1400 години.

„Изследванията ни показаха, че ако за много кратко време излеете голямо количество прясна вода в Северния Атлантик, се случва точно това”, обяснява Бейтман.

Това езеро отпреди 13 000 години носи името Агасиз и е покривало части от днешните Канада и САЩ. То се е оформило зад ледена стена и когато тя се е разтопила, водите му тръгнали по долината на река Маккинзи, която е най-дългата в Канада. Проучването на отлаганията в района показало сходни показатели върху обширна площ и на различна надморска височина, което можело да се обясни единствено с гигантско наводнение, предизвикано от Агасиз.

Днес климатичните експерти имат огромни опасения, че глобално затопляне може да предизвика внезапно топене на ледовете на Гренландия. Основното е, че прясната вода от тях би изиграла ролята на „тапа”, която да запуши Гълфстрийм, в резултат на което в Европа може да се повтори ситуацията от преди хиляди години.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Габи
Габи
09.05.2011 16:53
Тази версия не съм я чувала. Чувала съм за много години валеж над Земята. Но и това може да е вярно.
1
0