sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митът за богинята Венера

Митът за богинята Венера

Митът за богинята Венера

Древните римляни имали несложни виждания за боговете. Те приемали двуликия бог Янус за създателя на света и върховен бог. Други много почитани божества били маните - духове на техните предци и пенатите - те покровителствали семейството.

Общините и земите им били закриляни от ларите, божествата на домашното огнище. Древните хора отдавали почит на водата и огъня и на богове от древността - Юпитер, Юнона, Минерва, Марс, Диана, Венера.

По-късно настъпило сливане на римския и гръцки светове и боговете на римляните започнали да се отъждествяват с тези на гърците: Юпитер със Зевс, Юнона с Хера, Диана с Артемида, Марс с Арес, Меркурий с Хермес, Венера с Афродита.

В римския пентеон заели място богове на древните гърци, които в Рим били без аналог.: Ескулап, Аполон и други. А в по-късни времена навлезли култове и от Изтока - на Изида и Озирис от египетската митология. Но нека се върнем набогинята Венера. Вижте коя е тя и какъв е митът за богинята Венера в следващите редове:

Седемстотин години преди да се роди Исус, Хезиод написва поемата Теогония, посветена на произхода на боговете. Там на богинята Афродита, позната в римската митология като Венера, е даден не само божествен, но и поетичен произход, като родена от морската пяна.

Това е подходяща поява на най-красивата от всички богини - Афродита (Венера). Тя изплува гола от морето върху черупка от мида. Това става на крайбрежието на остров Кипър. Още при излизането на брега Венера е посрещната от Хорите, те са дъщерите на богинята, която е отговорна за реда при двата пола.

Те я обличат в красива дреха и с поклони я отвеждат при другите богове. По-късно върховният бог я оженва за Хефес, богът-ковач. Богинята често изневерява на съпруга си с Арес - бог на войната или със смъртни хора като Адонис, Анхиз и други. От тези връзки има деца - Хармония, Фобос и Деймос, Ерос и Антерос, Еней.

Най-интересната история, разкриваща още от мита за Венера, е тази за принц Парис от Троя. На състезание между три богини по красота - Афродита (Венера), Хера и Атина, Парис трябва да определи коя е най-красива.

От предложените му дарове от всяка от трите заинтересовани страни той приема дара на Афродита - най-красивата жена на света - хубавата Елена, женена за цар [Менелай]. Парис я спечелва с помощта на Афродита и я отвежда в Троя. Това става причина за 10-годишна война, в резултат на която Троя е разрушена.

Митът за богинята Венера

Тази богиня има силни позиции сред останалите богове. Освен това тя покровителства мореплавателите. За нейни свещени животни се считат лебед, гълъб, заек, костенурка и морската мида. За нейни се считат някои растения като: мирта, роза, ябълка, дюля и мак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати