Какво показват вашите най-големи кошмари за здравето ви

Какво показват вашите най-големи кошмари за здравето ви

Някои смятат, че честите кошмари са знак за наближаваща болест, но повечето научни изследвания са категорични, че спите ли лошо вечер, по-вероятно е да страдате от разстройство на психиката.

Още кошмарите в детството разкриват дали един човек е склонен към психични разстройства в бъдеще, смятат още психолози, провели ново проучване.

В изследването са участвали 6800 деца, а сред тях е имало такива, които често сънуват кошмари – между 2 и 3 пъти седмично. За тях учените са установили, че са по-склонни на психотични преживявания като халюцинации и чуване на гласове в тийнейджърска възраст.

Според изследователите честите кошмари са показател за емоционална травма. Ако често сънувате нещо, които силно ви плаши, вероятно е в реалността да сте подложени на физически или психически тормоз.

Какво показват вашите най-големи кошмари за здравето ви

Видео игрите, в които насилието е основна тема, също се нареждат сред причините за нарушения на съня.

Когато сънуваме, че животът ни е заплашен насън, със сигурност приемаме нещо от реалността в ежедневието си като заплаха. Колкото по-чести са лошите сънища, толкова по-сериозен е проблема.

Хората сънуват единствено във фазата Бързо движение на очите и ако се събудят по това време, е най-вероятно да запомнят сънуваното в детайли.

Много са факторите, които причиняват нарушения на съня, но емоционалните травми са сред най-често срещаната причина, смята доктор Никълъс Оскрофт.

Кошмарите и честото събуждане през нощта могат да са причина и за сънна апнея. При това състояние дишането спира за секунда, защото дихателните пътища са запушени, а това води до проблеми със съня, добавят експертите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати