Посланията в сънищата ни според Мадлен Алгафари

Сънища

Един от най-известните психотерапевти в страната ни Мадлен Алгафари дава няколко основни насоки в интервю за ЕвестникБг, с които можем да разберем посланията в съня си.

На първи място Мадлен казва, че един сън може най-правилно да се тълкува в контекст. Това означава, че един и същи символ може да се възприема различно от всеки един човек. Това е така, защото всеки човек гледа на обстоятелствата около себе си по различен начин.

За психотерапията от голямо значение е и моментът, в който е сънуван сънят. Сънят ни използва само езика на метафорите, за да разкрие това, към което се стремим, или това, от което се страхуваме.

И докато в действителността може да си слагаме някакви социални маски и да гледаме на света около себе си през някакви правила и предразсъдъци, в сънищата ни излиза истинското ни лице.

Око

За универсални символи или т.нар архетипи се възприемат водата, която символизира гъвкавостта, мекотата, нощта, пасивността и смъртта. Огънят символизира борбеността, пробивността и действията с логика.

Ако човек се катери насън, много често това означава, че се опитва да пробие в дадена сфера, да постигне успехи, да бъде активен и амбициозен. Падането от друга страна е знак за загуба на контрол, което се приема спокойно.

Домът е символ на майчинското начало, а починалите близки показват желанието за споделяне или липсата на този човек.

Мадлен Алгафари казва, че когато сънувате даден човек, например майка или баща, това не показва непременно самият родител. В психологически план вие може би вие виждате дадена черта от характера си в този човек.

Например, ако баща ви е изключително търпелив човек, в съня ви той може да олицетворява вашето търпение. Същите послания могат да носят и други образи като Пепеляшка и Баба Яга.

Сън

Доказано е, че някои хора сънуват по-често от други, като според психологията, по-често си спомнят сънищата хора, които са много емоционални или са преживели травматично събитие. Тези хора сънуват предимно напрегнатите моменти в живота си.

Хората, които много често сънуват кошмари, изпитват голям страх, безпомощност или беззащитност, а всеки един детайл от съня показва тази уязвимост.

Мадлен Алгафари казва още, че е възможно да сънуваме пророчески сънища. Някои то съновиденията ни показват възможностите, пред които сме изправени в реалността.

За да разтълкуваме обаче най-правилно съня си трябва да имаме добре развита интуиция, която да слушаме. Интуицията е нашия вътрешен глас, а не страха ни от нещо или рационалният ни поглед.

Рейтинг

5 5
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Vsichki ste
Vsichki ste
04.07.2015 11:24
Glupaci
1
1