Сами ще създаваме сънищата си чрез ново устройство

Сами ще създаваме сънищата си чрез ново устройство

Ново устройство на екип германски учени ще ни помага сами да създаваме и да контролираме сънищата си. Изобретението се базира на електрически импулси в определени части на мозъка.

Научният екип от Франкфурт твърди, че намеса във фазата на съня, през който сънищата се появяват и в който електрическата активност на мозъка е подобна на тази при събуждане, може да повлияе на сънуваното.

Смята се, че през тази фаза на съня сънуващият осъзнава сюжета, който сънува, и дори може да го контролира. Самият сънуващ обаче не разбира, че сюжетът е просто сън, а не действителност, заради което не може да предвиди какво ще се случи.

Сами ще създаваме сънищата си чрез ново устройство

В науката е известна и фазата на светлия сън, което е състояние, когато сънуващият може да контролира действията си в съня – като да избяга от преследвача си например.

Тези фази на съня освен в немското научно проучване залягат и в основата на определени форми на будистката медитация.

От лабораторните изследвания учените са установили, че на осъзнатите сънища може да се влияе чрез електрическа стимулация от Гама-вълни в страничните дялове на мозъка.

Немската психоложка и специалист по съня Урсула Вос, заявява че след проведен експеримент върху 27 мъже и жени, при който са изпращани електрически импулси към фронталните и странични дялове на мозъка, доброволците са заявили, че са виждали съня си като на екран.

Процедурата с използване на електрически вълни са наистина болезнени, като използваните честоти от научния екип са били 2 Hz, 6 Hz, 12 Hz, 25 Hz, 40 Hz, 70 Hz и 100 Hz.

Сами ще създаваме сънищата си чрез ново устройство

След като са се събудили, пациентите от опита са заявили, че са можели съзнателно да променят действията си в съня.

"Ние стимулираме мозъка без проникване и сме в състояние да променим състоянието на съзнанието в рамките на съня. Това е чудесно, защото това ще ни позволи да влияем върху мозъчната активност, като използваме метода без странични ефекти" – заявява Вос.

Според изследователите новото устройство за сънища ще помага при облекчаването на някои симптоми на шизофрения или обсесивно-компулсивно разстройство.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сънуващ
Сънуващ
16.05.2014 09:21
Тия па, с малко медитация се постига много по-добро ниво на осъзнато сънуване. Освен това може да осъзнаваш че сънуваш. А сънаят да го виждаш като на екран е тъпо - сънят не е "истински".
0
0
криси
криси
30.07.2014 19:24
медитацията е стара и безполезна хоманна наука
1
1