Учени откриха какво провокира странните сънища

Сън

Експерти от британския университет в Хертфордшир стигнаха до любопитното заключение, че най-необичайните, ярки и странни сънища се сънуват при пълнолуние.

При изследването да интервюирани над 1000 доброволци, които са разказали с детайли сънищата си, а получените данни са били събрани и обработени от британския научен екип.

Изненадващ за учените е бил фактът, че при по-голямата част от доброволците необичайните и ярки сънища се появяват предимно при пълнолуние.

Луна

Пълнолунието провокирало при участниците в изследването сънища, чийто сюжети варирали от това да се превърнеш в популярен герой до авантюра с някоя известна личност.

През останалите дни обаче участниците не могат да се похвалят с подобно разнообразие и определят сънищата си по-скоро като скучни и еднообразни.

Ричард Уайзмън, ръководил въпросното проучване, и неговият екип са на мнение, че по време на пълнолуние човешкият мозък не заспива изцяло, а остава достъпен за различни външни стимули, които обаче се възприемат от него много по-силно.

Установява се също така, че самите сънища в голяма степен зависят и от това през кой годишен сезон се сънуват, докато характера на дните от седмицата не оказват никакво влияние.

Сънуване

Смята се също, че сънищата при пълнолуние имат непосредствена връзка с емоционалния живот и разкриват на хората ситуации, които са от голямо значение за тях в реалността.

При изследването се е установило още, че хората, които са слушали птичи песни или шумоленето на тревата са сънували сънища, свързани със зеленина и цветя. Писъкът на чайките провокират мисли за плажа и морето. Автомобилните клаксони предизвикват неспокоен сън.

"Открихме начин да осигурим на хората хубави сънища. Това може да бъде основа и за нов вид терапия, която да помогне на страдащите от определени психологически проблеми" – заявява Уайзмън.

Според експертите производството на хормона мелатонин, който при пълнолуние се увеличава, също задейства странните сънища. В крайна сметка проучването е стигнало да заключението, че човек силно се влияе от фазите на Луната.

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати