sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсънието уврежда мозъка като удар по главата

Безсънието уврежда мозъка като удар по главата

Безсъние

Липсата на сън влияе на концентрацията ни, на работоспособността, на паметта ни. Когато се чувстваме сънливи и недоспали, мисловните процеси са сведени на много по-ниско ниво. Ставаме значително по-разсеяни – вземането на решение се превръща в истинско изпитание за всеки, който не си е доспал.

Причината е в това, че когато се чувстваме изморени, в по-голямата част от случаите не успяваме да осъзнаем ситуацията и да вземем правилно решение.

На всеки се е случвало да се събуди след неприятен сън и да се чувства сякаш току-що някой го е ударил по главата. Ако сте си мислели, че това е просто израз, учените ще ви докажат, че грешите. Според специалисти дори една нощ без качествен сън може да увреди мозъка почти по същия начин, както се уврежда при нанесен удар по главата.

В направено изследване участие са взели няколко здрави мъже. В хода на проучването е установено повишаване на химическите вещества, показващи увреждане на мозъка.

Учени от Швеция смятат, че химическите вещества S-100B и NSE са всъщност биопоказатели за мозъчно увреждане, наподобяващо сътресение. Според професор Кристиан Бенедикт, който работи в университета Упсала, стойностите на биопоказателите се увеличават в кръвта, ако сме прекарали безсънна нощ.

Липса на сън

Всъщност увеличението не е толкова голямо, както ако това е удар по главата, но все пак е значително, категоричен е професор Бенедикт.

Той уточнява още, че докато спим, мозъкът на всеки човек изчиства токсични вещества като S–100B и NSE, които се увеличават като реакция на веществата. Специалистите, които провеждат изследването, смятат, че новото проучване потвърждава по-стари подобни изследвания, според които по време на сън мозъкът се изчиства.

Професор Бенедкит дори смята, че изследването му до голяма степен потвърждава резултати от минали проучвания – такива, които свързваха малкото сън с повишения риск от Алцхаймер, Паркинсон, множествената склероза.

Изследователят обяснява, че при липса на сън и съответно увеличаване на химическите вещества в организма мозъкът губи мозъчна тъкан. Професорът настоява, че една от най-важните предпоставки, за да бъде човек здрав, е да спи пълноценно, това е особено важно за мозъчното здраве, категоричен е специалистът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати