Индийка постави рекорд по най-дълъг сън

синдром на Спящата красавица

На всеки му се е случвало да става от леглото сутрин с думите „Ако можеше да поспя още малко”. Уж сме си легнали в подходящото време, имали сме спокоен сън, а все не успяваме да се наспим.

Поради тази причина понякога се случва човек да се успи – събужда се доволен от почивката и с ужас установява, че закъснява за ангажиментите си. Представете си обаче да се събудите и да разберете, че сте закъснял за ангажиментите си не с няколко минути или часове, а с дни.

Имаарл Дюпри страда от синдром на Спящата красавица. За да може да извършва ежедневните дейности, като да се храни, да ходи, да учи, са ѝ необходими много по-дълго време – седмици, дори понякога и месеци в сън. През изминалата година младото момиче е проспало 59 дни от годината.

Дълъг сън

Имаарл осъзнава, че нещо се случва с нея, когато за първи път спи цели десет дни. Тогава момичето е било на 18 години. След време, когато е на почивка с приятели същата история се случва отново.

Имаарл си спомня, че същата вечер тя е посетила някакъв клуб, а след това неусетно е заспала на пода. За щастие група учители от хотела, където е била и индийката, са я видели и са извикали приятелите ѝ, за да ѝ помогнат.

Спане

Имаарл решава, че вече е време да провери какво се случва с нея и защо, когато легне да спи, прекарва толкова дни в леглото. Лекарите са установили, че индийката страда от синдрома на Спящата красавица (или синдрома на Kleine-Levin ). С други думи тя изпада в особено състояние – нещо като транс, приличащо на сън. В това положение тя е беззащитна и дезориентирана.

Когато изпадне в това положение, Имаарл разчита изцяло на своите близки хора. Майката и сестрата на индийката я хранят, къпят и като цяло я обслужват. Макар изпаднала в трудно положение Имаарл Дюпри не се отказва от своите мечти и от това да бъде нормален човек. Работи и учи и благодарение на усилията си печели стипендия, с която ще може да изучава психология в Лондон.

Каква е причината за заболяването на Имаарл все още лекарите не могат да кажат. По света има и други като нея, но за специалистите причините са все още неизвестни. Синдромът на Спящата красавица на този етап остава нелечим.

Виж повече

Рейтинг

5 8
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати