Какво е безсъние?

Безсъние

Безсъние е термин, използван за описание на намеса в нормалния модел на съня. Симптомите включват забавяне на заспиването или събуждането много рано сутрин преди завършването на цикъла на съня.

Доста често, безсънието е по-скоро усещането за sleeplessness отколкото вярно нарушен сън. Това може да се дължи на неразположение или нарушение на моделите на съня. Той е толкова колеблив, че събужда у вас чувството, че сте неразположен и уморен.

Какво причинява безсъние?

Всеки понякога се опитва да преодолее трудностите свързани със съня му. Моделите на съня са склонни да се променят с възрастта - по-възрастните хора се нуждаят от по-малко време за сън.

Безсънието си дели на две категории - основно, без никакви явни физически или екологични причини, и вторично, когато причината за него може да бъде идентифицирана.

Безсънието може да бъде класифицирано като преходно, краткосрочно или постоянно. Преходното безсъние трае само няколко нощи и може да се дължат на стрес, тревоги, заболяване, шум, сърбящи обриви, или някаква друга причина. Краткосрочното безсъние трае до три седмици, а причините за него са физически или емоционални и обикновено те могат да бъдат открити.

Дългосрочното безсъние може да се дължи и на фактори от околната среда - спи се на шум или няколко човека спят в една стая.

Постоянното безсъние често се дължи на проблеми със здравето. Причините за него трябва да се идентифицират и да се лекуват. Но често то е в резултат на заболявания, като сърдечни заболявания, диабет, астма, хроничен синузит, епилепсия, пептична язва или болезнени състояния, като болки в кръста и артрит. Безсънието може също да бъде причинено от хронична употреба на наркотици или алкохол, прекомерен прием на кофеин, или злоупотреба с приспивателни.

Някои от широко употребяваните лекарства също могат да влияят негативно на вашия сън. Ако имате подозрения за това обсъдете го с вашия лекар, но не спират приема на лекарствата, без лекарска консултация.

Стрес

Психиатрични условия, такива като депресия или стрес, също могат да предизвикат дългосрочно безсъние.

Как се диагностицира безсънието?

Диагностиката на безсънието обикновено се основава на симптомите. След като те бъдат обсъдени с лекар могат да се намерят ефективни начини за справяне с него.

Приспивателните са само временно решение и може да бъде формиран лош навик за тяхното приемане. Всички те трябва да се използват за възможно най-кратък срок и в най-малката ефективна доза, защото те са известни и като хипнотични наркотици и водят до потискащо действие на централната нервна система. Те обикновено са ефективни за по-малко от 30 дни. Могат да бъдат токсични, ако се ползват в големи количества с алкохол или от хора, които имат респираторни заболявания.

Вместо хапчета могат да се прилагат медитация и различни техники за релаксация като алтернативи методи за борба срещу безсънието.

Рейтинг

5 0
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати