sanovnik.bg»Статии»Сънища»Тайните на сънищата

Тайните на сънищата

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Сънища

Никой не знае какво точно съдържат нашите сънища и защо изобщо ги виждам, докато спим. Всяка нощ ние прекарваме няколко часа със затворени очи, а никой учен не може да обясни защо зад клепачите ни преминават картини.

Известно е обаче, че липсата на сън влияе разрушаващо върху организма на човека и вероятно сънят преди хиляди години е бил еволюционна придобивка.

Тайни на сънищата

Със сигурност сънят е бил доста полезен, когато първобитните хора са искали да излязат на нощна разходка, точно когато саблезъбите тигри са излизали на лов.

Днес обаче сънят не е особено изгоден, тъй като този процес отнема твърде много – около една трета от живота ни преминава изцяло в страната на сънищата.

Има различни теории за това защо имаме нужда от такова голямо количество сън. Една от тях разглежда съня като начин за възстановяване на силите на тялото.

Но ако сънят е създаден за почивка на тялото, защо мозъкът ни не престава да работи, докато спим? Възможно е, докато спим, мозъкът ни да обработва проблемите, които ни вълнуват, за да намери най-доброто решение.

Умора

Различни изследвания доказват, че образователният процес не може да бъде осъществен без сън, защото по време на сън придобитите знания се затвърдяват.

Най-доброто време за учене или повтаряне на научената информация, е преди човек да се почувства изморен. Усетите ли умора, трябва да си легнете, защото дори цяла нощ да седите над книгите, няма да извлечете нищо от тях.

Сънят и сънищата може би са време за персонална гимнастика на мозъка, която позволява да се решат някои емоционални проблеми и помагат на човек да направи анализ на спомените и мислите си.

Възможно е нещата да са коренно различни. Когато спите, изпитвате голямо зрително натоварване, което мозъкът по някакъв мистериозен начин обработва.

В будно състояние има допълнителни стимули за активиране на различните чувства, но мозъкът най-вероятно ги обработва по същия начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
41
30
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Chrisa
Chrisa
15.07.2013 18:45
Съгласна съм с Марина.От години спа по 3-4 часа вечер,какво ли не"Сънувам",какво ли не ми показват,само че след някои съновидения не мога да стана от леглото,не го пожелавам на никого.Виждаш,знаеш и да не можеш да помогнеш...
0
0
Ж.Т.
Ж.Т.
08.09.2011 10:45
Аз сънувам, че правя любов с една и съща жена всяка нощ, а всъщност тази жена я познавам само от сайт за запознанства.
Какво означава това ?
0
0
Марина Тодорова
Марина Тодорова
22.07.2011 10:33
Сънят е съновидение. Това е по-обширна духовна тема. Една част от хората виждат картини и образи в будно състояние, т.н. ясновидци, а друга част преминават тези неща по време на сън - съновидение. И в двата случая това са хора с развити паранормални способности. Смело мога да заявя, че тези неща са абсолютно реални и точни,но както казах, това е в компетенцията на науката-парапсихология.
0
1
Лупчо
Лупчо
15.07.2011 09:48
Или е възможно човек да преминава в алтернативно състояние на съзнанието с друга честота на работа на мозъка което автоматично е = на различно възприемане на нещата(състояние на полутранс) където човек става по възприемчив към дразнители които обикновено не се отчитат на съзнателно ниво (eлектромагнитни полета, ултравиолетова светлина напр.)
0
0
Лена
Лена
12.07.2011 22:35
А защо поради липса на сън мозъкът възпроизвежда халюцинации, а съзнанието осъзнава, че всичко е мозъчна илюзия. Това някакъв вид наслагване на отбрани от мозъка картини ли е, един вид наслояване на образи върху действителната картина от пренатоварването ли е или нещо друго ?
0
0