Защо хората не спят достатъчно

Защо хората не спят достатъчно

Според специалистите по разстройства на съня хората не спят достатъчно най-вече защото не могат да осъзнаят, че им е необходимо да си почиват повече часове.

За повечето хора будното състояние е възможност да поработят допълнително. Те свикват с умората и я възприемат като напълно естествено състояние.

Като средно възрастните хора имат нужда от 7 часа сън на нощ, за да се чувстват бодри. Не всички обаче го правят, затова не могат да се съсредоточат на другия ден.

Ако през деня се чувствате уморени и отпаднали, ако ви е трудно да следите мисълта на събеседника си, нямате желание да правите нищо и сте раздразнителни, това означава, че ви е време да започнете да се наспивате.

Късното лягане влияе зле върху общото състояние на организма и особенно на хората, които трябва рано сутрин да стават за работа. Ако държите да работите извънредно, правете го предимно в събота и неделя, не се лишавайте от часовете за отдих.

Защо хората не спят достатъчно

Има различни причини, които могат да повлияят върху качеството и продължителността на съня ви. Това например са промените в живота ви, каквито са бракът, раждането на дете, новата работа или новото жилище.

Негативните промени, които влияят много зле на съня, обикновено са раздяла с любим човек, изгонване от работа, развод, предстоящ съдебен процес, но най-вече финансови проблеми.

Заради подобни промени можете дори да изпаднете в депресия. При някои хора тя се развива толкова незабелязано, че те дори не й обръщат внимание. Но сред това депресията става техен вечен спътник.

Депресията оказва огромно влияние върху съня: цяла нощ не можете да заспите, през цялото време се въртите или се будите постоянно. Можете да лежите в леглото, без да имате желание да станете от него.

Колкото по-малко спите, толкова по-малко ви е грижа за собствените си желания. Постепенно преставате да изпитвате желание да се храните и да вършите обичайните си дела.

Можете да прибегнете до алкохол и наркотици и рискувате да изгубите интерес към нормалния пълноценен и активен начин на живот. Мъжете винаги се опитват да скрият от околните депресията. Но тя избива в най-неподходящия момент.

Вредните навици като употреба на алкохолни и кофеинови напитки преди лягане, както и храненето през нощта и спортуването вечер също вредят на съня.

Може да има и медицински причини, заради които да не можете да заспите. Такива са например грипът, разтягането на сухожилията, неотдавнашната операция. Освен това разстройство на съня се получава и при епилепсия, астма, заболявания на сърцето или артрит.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати