Имате проблеми със съня? Ето какво ви пречи да заспите

Имате проблеми със съня? Ето какво ви пречи да заспите

Сънят е един от основните фактори за здрав организъм, стабилна психика и добро настроение през деня. Често обаче, без да осъзнаваме, правим неща, с които сами предизвикваме безсъние. То би могло да се окаже пагубно за нас. Някои навици влияят негативно на организма в тази посока.

Ето от кои 5 навика да се отървете, за да заспивате по-бързо и да имате дълбок и хубав сън!

1. Не си играйте с телефона преди лягане

Трябва да се отървете от всички налични устройства половин час преди лягане. Дайте малко почивка на мозъка си. Ако сте със смартфона си в ръце, организмът само ще се претовари и няма да успеете да заспите, колкото и да ви се иска.

Телефонът в леглото ви пречи да заспите

2. Не пийте много вода преди лягане

Това е от чисто физическа гледна точка. Чаша вода е добре, но прекомерното количество ще ви държи будни през нощта.

3. Не тренирайте преди лягане

Няма нищо по-хубаво от добрата тренировка, само че я правете поне 3-4 часа преди лягане. В противен случай организмът ще се настрои за всичко друго, но не и за сън.

Спортът преди сън ви пречи да заспите лесно

4. Не пушете преди лягане

Никотинът действа събуждащо и има обратен ефект на този, който искате да постигнете преди лягане. Той възбужда сетивата, повишава мозъчната активност и сърдечния ритъм, което определено не води до заспиване. Изследвания показват, че за хубав сън последната цигара трябва да бъде минимум 2 часа, преди да си легнете. Така че, пушачи, ще се наложи да ограничите цигарите в името на съня и повярвайте ще си струва!

5. Не си взимайте горещ душ преди лягане

Не душът преди лягане ни помага да спим като бебета, а разликата в температурата. Ако ви е горещо или сте прекалено активни, заложете на по-хладката вода. Това е ключът към добрия душ. Горещата вода ще ви държи будни. Освен това тя не влияе добре върху кожата, така че по-добре заложете на топлия душ.

Това са няколко лесни и прости съвета, които обаче ще ви свършат чудесна услуга. Стига да опитате, скоро ще забележите колко по-лесно и бързо заспивате. Качественият сън си заслужава всяка жертва, така че не се колебайте, ако имате проблеми с него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати