Символика на Пентаграма

Пентаграм
Луксозна кутия за бижута и часовници-17%
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Пентаграмата представлява символ на звезда, обвита в кръг. Тя има, независимо как е обърната, 5 точки. Всяка една от тях има свое собствено значение. Този универсален символ е познат на човечеството от близо осем хиляди години и може да се види дори и сред древните писания на шумерите, както и в пещерни рисунки в Европа.

За различните народи пентаграмата е имала различно значение, но най-често е свързвана с равновесието между божественото, духовното и физическия свят.

Според наложилото се мнение днес горната точка на звездата е представител на духа. Другите четири точки представляват основните елементи на физическия свят – земя, въздух, огън и вода. Всички тези неща допринасят за живота и са част от всеки един от нас.

Пентаграм

Въпреки че Холивуд до известна степен наложи негативен смисъл на Пентаграмата, това никога не е било така. Символът, ако не е обърнат, има изцяло положително значение.

Да носиш огърлица или друго бижу с пентаграма, е означавало да усетиш връзката с елементите и да зачиташ земята.

Символът е свързан с числото пет, което има сакрален смисъл. Номерът 5 винаги е бил смятан за мистичен и магически, но по същество символизира човека. Хората имат пет пръста, пет сетива – зрение, слух, мирис, докосване и вкус. Смятало се, че човек преминава през пет етапа на живота – раждане, юношество, коитус, родителство и смърт.

Пентаграм

В основата на трантрическата философия пентаграмата е стилизаран символ на човешкото съещество. Всеки мъж и всяка жена е звезда. Горната точка е главата, останалите са крайниците, а гениталиите са точно централни. Това е човек в микрокосмос, символизиращ нашето място в макрокосмоса или вселената.

В християнството пет са раните на Христос на кръста. Има пет стълба на мюсюлманската вяра и пет ежедневни молитви. Пет са били и добродетелите на средновековния рицар – щедрост, учтивост, целомъдрие, рицарство и благочестие.

Пентаграм

Пентаграмата отдавна се смята и за мощна защита срещу злото – символ на конфликт, който дава щит на потребителя и дома. Пентаграмата има пет отделения и защитен петоъгълник в центъра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest